Binnensporters hebben twee extra sporthallen nodig

3 oktober 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De komende twee jaar heeft de binnensport in Amersfoort twee extra sporthallen nodig. Het gaat om zowel een extra sporthal in Noord als in Zuid. Dit blijkt uit het Adviesrapport 'Ruimte voor Sport' dat het Mulier Instituut in opdracht van de gemeente heeft opgesteld. De uitkomsten komen overeen met een eerder onderzoek van de Amersfoortse Sportfederatie.

Het Mulier Instituut schrijft dat het niet perse nieuwe sporthallen hoeven te zijn. Het is ook denkbaar dat een bestaand gebouw wordt verbouwd tot sporthal. De twee extra sporthallen komen bovenop de sporthal die in Vathorst gepland staat.

Behalve naar de binnensporten heeft het Mulier Instituut ook gekeken naar de ruimtebehoefte van de buitensporten voetbal, hockey, handbal, korfbal, honk- en softbal, rugby en atletiek.

Voetbal

De aanleg van kunstgrasvelden bij CJVV, vv Hoogland en ASC Nieuwland moet in 2008 worden geïntensiveerd. AFC Quick zou er bin 2009 een voetbalveld bij moeten krijgen, dat zou ten koste gaan van een honk- of softbalveld van BSC Quick. In 2010 zouden voetbalverenigingen in Amersfoort Noord met te weinig velden en een grote wachtlijst, kunstgrasvelden moeten krijgen. Daarbij wordt vooral gedacht aan VVZA.

Hockey

In het rapport wordt uitgegaan van de aanleg van drie extra velden (twee in 2008 en één in 2010). De pas opgerichte hockeyclub Eemvallei in Vathorst heeft geen uitbreidingsmogelijkheden. Het Mulier Instituut constateert dat alleen hockeyclub Amersfoortse Mixed Hockey Club (AMHC) op Birkhoven nog kan uitbreiden. Het advies luidt daarom om twee extra kunstgrasvelden aan te leggen op Birkhoven en één voetbalveld in Vathorst om te zetten in een hockeyveld.

Peer de Vries is voorzitter van AMHC. Hij voelt zich gesterkt door de uitkomst van het rapport. Het liefst ziet hij dat de groei van AMHC gefaseerd plaatsvindt. ,,Ik mik op een veld in 2008 en een veld in 2010/2011.'' Twee velden tegelijk legt een te grote belasting op de hockeyvereniging. ,,Per veld kun je tien elftallen laten spelen, maar daarom heen heb je ook coaches, trainers en elftalbegeleiders nodig. Volgens de Vries heeft wethouder Kruyt wel oren naar de plannen van AMHC. ,,Maar hij kan alleen formeel reageren als het bestemmingsplan Birkhoven Bokkeduinen is afgekaart.''

Voor de korfbal en honk- softbal worden ook nog wat wijzigingen voorgesteld. Bij AKV Soesterkwartier zou één veld tijdelijk een andere bestemming kunnen krijgen. In 2009 zou er bij CKC één kunstgrasveld aangelegd moeten worden. Eén honkbalveld en één softbalveld zouden een ander bestemming kunnen krijgen. Voorgesteld wordt deze velden te gebruiken voor uitbreiding van het voetbalcomplex AFC Quick.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie