Binnenstadbewoners parkeren in Zonnehofgarage

26 september 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - In de nieuw te bouwen parkeergarage op De Zonnehof worden 85 extra parkeerplekken gereserveerd voor binnenstadbewoners. De maatregel past binnen het collegebeleid om te onderzoeken of de binnenstad 'autoluw' kan worden gemaakt. Binnenstadbewoners moeten zich nog uitspreken over het gebruik van de Zonnehofgarage als parkeerplek.

door John Spijkerman

De 85 parkeerplekken op De Zonnehof zijn onvoldoende om het gebied binnen de singels 'autoluw' of parkeervrij te maken. Daarvoor zijn minimaal 140 parkeerplekken nodig. Binnen de singels zijn er nu 113 parkeerplaatsen voor vergunninghouders en staan er 44 personen op een wachtlijst. De singels zelf blijven toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer.

Het idee is dat een autoluwe binnenstad goed is voor de leefbaarheid in de stad: het milieu en de verkeersveiligheid gaan erop vooruit. Een nadeel voor binnenstadbewoners is dat de bereikbaarheid afneemt.

,,Als je auto's niet meer in de binnenstad wilt, moet je alternatieve plekken aanwijzen'', weet wethouder Luchtenveld. En daar zit een probleem, want zowel bovengronds als in parkeergarages hebben binnenstadbewoners geen alternatieve mogelijkheden de auto dichtbij hun woning te parkeren.

De binnenstad kan alleen autoluw worden gemaakt als er in de eerste plaats voldoende parkeerplaatsen zijn op een locatie buiten het gebied. In de tweede plaats moet er onder bewoners voldoende draagvlak bestaan. Als mensen veel meer moeten gaan betalen om te parkeren en als de afstand tussen de woning en de nieuwe parkeerplaats te groot is, zal het animo gering zijn. Nader onderzoek is nodig om te bepalen welke loopafstand tussen woning en parkeerplaats nog aanvaardbaar is voor binnenstadbewoners.

Aan de hand van een aantal varianten wil de gemeente met belanghebbenden gaan praten over de autoluwe binnenstad. De nieuwe parkeergarage aan De Zonnehof kan een gedeeltelijke oplossing bieden voor het parkeerprobleem. Voor de helft van de binnenstadbewoners valt De Zonnehof binnen een afstand van 600 meter van hun woning. Dat is eigenlijk verder dan gangbaar is. Toch wil de gemeente het draagvlak voor deze oplossing peilen onder binnenstadbewoners. Vooruitlopend daarop wil het college van b. en w. nu al 85 extra parkeerplaatsen in De Zonnehof reserveren om in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen.

Kosten

Parkeren in een parkeergarage is veel duurder dan de parkeervergunning die de bewoners nu gebruiken. Een parkeergarage kost tussen de 400 en 1000 euro per jaar voor de parkeervergunning wordt 78 euro betaald. Er moet nog gekeken worden wie voor dat verschil moet opdraaien.

In 2008 wil het college aan de gemeenteraad voorleggen óf en in welk gebied de autoluwe binnenstad moet worden ingevoerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie