‘Drank is grootste probleem’

19 september 2007 om 00:00 Nieuws

Uitgenodigd voor de bijeenkomst op Het Stromenland aan de Hooglandseweg-Noord waren schooldirecties, jeugdhulpverleningsinstanties, de GGD, Motiva Straatadvocaten, Young Vision en coffeeshophouders. Maar die coffeeshophouders lieten het woensdagavond afweten. Een van hen kwam wel opdagen, maar verdween weer meteen nadat hij had gehoord dat de bijeenkomst was georganiseerd door het CDA. Sinds het omstreden bezoek dat premier Balkenende eerder dit jaar bracht aan Coffeeshop Alem aan de Schimmelpennickstraat, staan de christen-democraten kennelijk in een slecht daglicht bij coffeeshophouders.

CDA organiseert mini-conferentie over softdrugs AMERSFOORT - Niet het softdrugsgebruik, maar het drankgebruik is het grootste probleem onder Amersfoortse jeugd. Dat wordt duidelijk tijdens een mini-conferentie die het CDA had georganiseerd over het nieuwe coffeeshopbeleid dat het college van burgemeester en wethouders wil doorvoeren. De aanwezigen benadrukten dat softdrugsbeleid veel verdergaat dan alleen maar de vraag waar coffeeshops wel of niet mogen komen.

door John Spijkerman

De centrale boodschap was dat de softdrugsproblematiek veel verder reikt dan alleen de vraag waar coffeeshops mogen worden gevestigd. Directeur Lantinga van ROC/ASA merkte op dat behalve cannabis, jongeren ook te maken hebben met alcohol-, gok- en computerverslaving. Hij vertelde dat voor het eerst 50 procent van de leerlingen op ROC ASA uit gebroken gezinnen komt. ,,Met de jeugd in ons land is niks aan de hand, maar de sociale structuur in ons land is wel veranderd.’’ Vooral de leeftijdsgenoten waar jongeren mee omgaan, bepalen of een jongere eerder verslaafd raakt aan drank of alcohol. ,,Bij de lagere onderwijsniveaus wordt meer cannabis gebruikt, bij hogere niveaus meer alcohol’’, zei Lantinga.

Vooral kwetsbare groepen jongeren lopen gevaar om verslaafd te raken. Ton van Vliet van Centrum Maliebaan merkte op dat er vooral veel softdrugs wordt gebruikt in bepaalde wijken. Uit onderzoek in Utrecht bleekt dat dit wijken zijn waar veel Marokkanen wonen. Voor Amersfoort zou dat betekenen dat coffeeshops beter niet in prioriteitswijken kunnen worden gevestigd.

Jongeren moeten steeds eerder verantwoordelijkheid nemen in onze ‘supersnelle wereld’ en willen daar aan ontvluchten’’, opperde Thomas van Gaal van Young Vision als reden voor het softdrugsgebruik. Er moet meer georganiseerd worden voor jongeren, vond hij. ,,Veel verschillende dingen. Sport, cultuur, dans en kunst.’’ Belangrijk daarbij is om de jongeren zelf dingen te laen ontwikkelen, vond hij.

Opmerkelijk was dat de aanwezigen zich niet zo druk maakten over het afstandscriterium van coffeeshops tot scholen. ,,We zien het liever niet in de buurt van scholen, maar bereikbaarheid is niet het belangrijkste’’, zei Bert Molenkamp van ROC ASA. Schoolleider Ed van der Veer van het Vathorst College zei het in dit verband vreemd te vinden dat er onder de nieuwe school van het Vathorst College een grand café komt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie