Kaasdieven slaan opnieuw toe

19 september 2007 om 00:00 Nieuws

Al in de nacht van vrijdag op zaterdag werd geprobeerd de achterdeur van de kaaswinkel te forceren. Wolffenbüttel constateerde dat zaterdagmorgen toen hij de winkel opende. Er was alleen niets gestolen. ,,Ik informeerde bij de buurvrouw of zij iets gehoord had, maar om zaterdagmorgen 03.00 uur was er nog niks aan de hand”, vertelt Wolffenbüttel. Hoewel de kaasboer normaal gesloten is op maandag, ging hij toch even richting zijn winkel. Hij wilde de poging tot inbraak bij de politie aangeven. Toen hij bij de winkel aankwam, stond de achterdeur open. Dieven hadden de deur met een koevoet opengebroken. ,,Nee hè, het zal toch niet’, was het eerste wat er door m’n hoofd schoot.”

Deze keer waren het kazen, kippen én geld SOESTERKWARTIER -,,Het is net een soap, maar het overkomt mij wel.” Kaasboer Wolffenbüttel loopt verbouwereerd door zijn zaak aan de Noordewierweg. In de nacht van zondag op maandag is hij opnieuw beroofd van kazen, kipwaren en deze keer ook geld. Net nadat hij zijn voorraad kazen en kipwaren weer op peil had. Ditmaal zijn de boeven via de achterzijde van de zaak binnengekomen door met een koevoet de deur te ontwrichten. Met een grijze kliko en een steekkar hebben ze de buit meegenomen.

door Nannette Sibinga

Samen met een rechercheur van het spooronderzoek, loopt Wolffenbütttel maandagmorgen door de winkel. ,,Zie, ze hebben nog wel een euro achtergelaten in de kassa”, schampert hij. ,,Ze hebben zelfs nog betaald!” De rechercheur wijst naar de voordeur en vraagt zich af wat daarmee is gebeurd. De houten deur is nog een restant van de vorige inbraak. Hiervan is zij niet op de hoogte. Dit wil niet zeggen dat de politie zich niet bezighoudt met de zaak. Volgens politiewoordvoerder Thomas Aling is een diefstal als deze uitzonderlijk. ,,Als wij merken dat er herhaaldelijk in een winkel wordt gestolen, ondernemen wij zeker actie.”

Toch blijkt uit verschillende reacties van winkeliers van de Noordewierweg dat zij twijfelen aan het adequaat optreden van de politie. Aling zegt dat de politie de inbraak wel degelijk serieus neemt. ,,Het is uiteraard onze taak om dit soort zaken te voorkomen.’’ Desondanks meent hij dat ook een ondernemer zijn zaak en spullen goed moet beveiligen. ,,Het is moeilijk om te zeggen, maar zoiets werkt van twee kanten. Hoewel mensen gewoon met hun tengels van andermans spullen moeten blijven.”

Volgens kaasleverancier Fred Bouwman is het niet zo verwonderlijk dat vooral de Noord-Hollandse ofwel Beemster kazen een verleidelijk doelwit zijn. ,,Tegenwoordig zijn deze kazen een stuk duurder door de Europese regelgeving. Per kilo betaalt een kaasboer nu € 1,10 meer dan voorheen.” Gemiddeld genomen wegen deze kazen twaalf kilo, wat betekent dat dit ongeveer dertien euro per kaas scheelt. Bouwman: ,,Het is erg triest dat dit is gebeurd, maar ik heb niet het idee dat er landelijk een specifieke roof is op deze kazen.”

Wolffenbüttel kijkt mistroostig naar de lege planken in zijn winkel. ,,Het is om moedeloos van te worden. Deze dieven weten gewoon hun weg met kaas.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie