Kritiek bij introductie Phoenixbier

19 september 2007 om 00:00 Nieuws

Onno Kleefkens en Evert van der Linde introduceren vrijdag Phoenix Export 70–07 en Phoenix Bokbier in het atelier van Gert Reenen aan de Kleine Koppel. Gebrouwen in het Duitse Waldsassen, onder licentie van biergigant InBev. Volgens de twee bierliefhebbers gaat het om een echte Dortmunder stijl bier. Geheel in de traditie van de vroegere brouwerij.

Oud-directeur: ‘Het is nu een Duits bier’ AMERSFOORT - Het nieuwe Phoenixbier, dat deze week wordt gepresenteerd, had in Amersfoort gebrouwen moeten worden in plaats van een brouwerij in Duitsland. Dat vindt Johan Korthals Altes, oud-directeur van de Phoenixbrouwerij, waarvan zijn familie bijna zestig jaar eigenaar was. ,,Het is nu een Duits bier”, vindt hij.

door Bert Vos

Het eerste flessenbier van Phoenix in 1925 voor de thuismarkt was namelijk een Dortmunder. De eerste directeur van de brouwerij uit de Korhals Altes familie, Jan Philip, had een gedegen brouwersopleiding gevolgd in Berlijn en introduceerde al snel op Duitse leest gebrouwen bieren. Ook leverde hij aan Duitse handelshuizen in de jaren twintig. De brouwerij kwam voort uit de Amersfoortsche Beijersche Bierbrouwerij rond 1870.

Verbaasd

Korthals Altes had graag gezien dat het bier gezien de historie uit de Keistad kwam. Als mede-financier was hij in 1989 betrokken bij de oprichting van de Amersfoortse brouwerij De Drie Ringen. Die had het bier ook kunnen brouwen is zijn mening. De historie van het familiebedrijf gaat hem na aan het hart. Daarom werkte hij graag en intensief mee aan een boek van Onno Kleefkens over de Phoenixbrouwerij. Hij was dan ook erg verbaasd in De Stad Amersfoort te moeten lezen over de herrijzenis van Phoenix en de Duitse brouwerij. ,,Ze hebben over de licentie onderhandeld zonder dat ik dat wist. Ze mochten mij daarin niet betrekken van de eigenaar”, zegt hij. Een contract met de Drie Ringen onder dezelfde condities had hij een betere keuze gevonden.

Kleefkens begrijpt deze kritiek niet. Volgen hem is er wel degelijk contact geweest om de situatie uit te leggen, al voordat de plannen in de media bekend werden. ,,Wij hebben voor deze Duitse brouwerij gekozen omdat de kwaliteit en smaak van hun bieren beter overeen kwamen met ons eigen smaakgevoel. Ook waren ze in staat relatief kleine hoeveelheden te leveren. En dat wilden wij. Het gaat ons om het kleinschalige en regionale karakter ervan, dat is ook een afspraak met InBev.”

Wat de oud-directeur betreft, gaat het niet om een echt Amersfoorts bier omdat het water niet hier uit de grond komt. Kleefkens ziet dat anders. ,,Wij willen juist het mérk Phoenix weer terugbrengen. We zijn trots en dankbaar dat ons die mogelijkheid is geboden. Drie Ringen bier kwam trouwens voorheen ook niet altijd uit Amersfoort maar uit België en het Eembier wordt gebrouwen in Oss. En toch zijn het echte Amersfoortse bieren.”

Vanaf zaterdag is het Phoenixbier verkrijgbaar in een aantal Gall & Gall slijterijen, de MITRA en de Kolkrijst.

Info: www.phoenix-bier.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie