SRAM Groeistad Klassieker

19 september 2007 om 00:00 Nieuws

Koersdirecteur Karel Pater:” Eigenlijk had dit de 11e uitvoering moeten zijn, maar door omstandigheden is er een jaar tussenuit gevallen. Daar waar we jaren geleden begonnen met zo’n 80 renners, zijn dat er inmiddels 180 per categorie wat wel aangeeft hoe deze klassieker leeft bij zowel renners als organisatie.”

AMERSFOORT - Wielervereniging Eemland organiseerde afgelopen zaterdag voor de 10e keer in successie de SRAM Groeistad Klassieker, een evenement dat inmiddels is uitgegroeid tot een van de bekendste en meest aansprekende klassiekers van Nederland. Voor de Masters en de Beloften was dit de slotkoers van een lange competitie.

door Huub van Aerssen

Masters 40+ en 50+

Rond 09.30 uur klonk op de wielerbaan in Zielhorst het startschot voor de categorie Masters. 181 renners gingen in de pedalen voor een koers over 120 km, waarin talrijke beklimmingen waren opgenomen. In een uiterst interessante en snelle koers, waarbij goede weersomstandigheden (weinig wind, veel zon) zeker een rol speelden, kwam na zo’n drie uur koersen de finish in zicht en in de kopgroep die zich inmiddels had gevormd, was het Edwin Ophof die als eerste de meet passeerde. Hij werd winnaar in de categorie 40+ en na veel gereken door de jury kwam in de categorie 50+ Hans Post als winnaar uit de bus rollen.

Beloften

Om 14.30 uur was het de beurt aan de beloften die over een afstand van 170 km moesten gaan uitmaken wie zich winnaar mocht gaan noemen van deze 10e SRAM Groeistad klassieker. Met 170 renners in koers vertrok het gezelschap achter de jury auto voor een geneutraliseerd deel van het parcours door Amersfoort. In dit rennersveld natuurlijk een formatie van WV Eemland met Kaj en Mick du Prie, Niels en Olaf Kerkhof en Dennis Voskuilen. Gevolgd door een karavaan aan volgauto’s en begeleid door vele politiemotoren, begon de koers net buiten Amersfoort en gingen alle remmen los. Ook deze koers kende een aantal venijnige klimmetjes, waaronder de Amerongse Berg, de Leersumse Berg en het gebied rond Doorn. Met name Mick de Prie voelde zich goed thuis bij de beklimmingen en was vaak van voren te zien. Het bleef eigenlijk de gehele middag een gecontroleerde koers met af en toe een ontsnapping die echter geen kans van slagen had. Tijdens de drie omlopen door Amersfoort, die het slot vormden van deze imposante koers, lag het gehele veld bijeen en maakte men zich op voor een massasprint. Met zo’n 60 km het uur denderde het peloton op de finish af, waarbij na langdurig jury beraad Patrick Kos als winnaar uit de bus kwam. Mick du Prie behaalde een prima 5e positie in het bergklassement, waarbij ook de overige renners van het Eemland team een goede koers reden en voorin meestreden. In het individuele eindklassement werd Mike Alloo de prachtige winnaar en mocht uit handen van de bondscoach de kampioenstrui in ontvangst nemen. Het ploegen eindklassement werd gewonnen door Cycling Team Jo Piels, waarbij een 3e plaats was weggelegd voor WV Eemland met als ploegleider Dennis Kok. Hans du Prie: ,,Wat ben ik een tevreden mens. Dank aan alle vrijwilligers!”