Raadslid Dico Kuiper over 'een nacht dakloos in Amersfoort'

17 september 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Het PvdA-raadslid Dico Kuiper heeft afgelopen weekend een nacht doorgebracht op straat. Met deze actie hoopt hij een beter inzicht te krijgen in wat het betekent om als dakloze te leven. Voor De Stad Amersfoort hield hij een dagboek bij.

Vrijdag 14 september 2007 - 20.00 uur. René Slotboom (Straatadvocaat - Motiva) leidt mij rond in een koud en donker Amersfoort. Van de hangplek bij het stadhuis, via het station naar de 'slaapplek' achter de GGD. De daklozen die we op het station ontmoeten, hebben het niet gemakkelijk. Met diverse breezers in de hand vertellen ze over hun verloren dromen. Over slapen in een tentje langs de A1, drugs en ongelukkige liefdes.

Na deze korte 'opleiding' stuurt René mij de straat op om een slaapplek voor de nacht te vinden. Het Baldeweggebouw is mijn eerste keus. Daar vind ik nergens een geschikte plek. Gelukkig vind ik achter het oude station enkele kliko's langs het spoor om op te slapen. Tot 02:00 uur gaat dat wel. Daarna word ik wakker van de kou. Al is het deze nacht nog 11 graden boven nul, ik heb het koud! Snel gooi ik mijn slaapzak over de schouder op zoek naar warmte.

Zou Zandfoort aan de Eem een goede plek zijn? Nee dus. Vreemd hoe deze vertrouwde plek, nu koud en onvriendelijk is. De stad die mij zoveel warmte geeft, is ineens kil en leeg. Waar vind ik warmte? Ik besluit een poging te wagen in de parkeergarage van de Dirk van de Broek. Deze is hermetisch afgesloten, of toch niet? Een van de deuren blijkt open en opgelucht loop ik de 'warme' kelder binnen. Helemaal achterin vind ik een mooi plekje om te gaan liggen op het beton.

Ik schrik wakker als iets mijn tenen raakt. De eerste medewerker doet om half zes de deur open. Deze komt tot stilstand tegen mijn tenen. Ik lig nu achter de deur en de Dirk medewerker ziet mij niet. Als hij de andere kant op loopt maak ik mij snel met mijn slaapzak onder de arm uit de voeten. Terug de kou in. Ik meld mij om 06:00 uur bij René Slotboom om verslag uit te brengen. We lopen nog een rondje, maar treffen niemand aan. Ik snap nu waarom. Buiten slapen is mensonterend, harteloos en koud. Het is onze plicht om daklozen te helpen. Ik heb mijn lesje geleerd. René bedankt.

Dico Kuiper

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie