‘Keuzevrijheid voor de ouders’

12 september 2007 om 00:00 Nieuws

De gemeente wil het ‘bestemmingsplan Vathorst’ aanpassen om kinderopvang in de wijk te concentreren binnen de clusters Brink, Laak I, ICO en Bron. Uitgangspunt is dat er in alle wijken ABC-scholen (Amersfoortse Brede school-Combinatie zie kader linksonder) worden ingevoerd. Kinderopvang is daarin gekoppeld aan bijvoorbeeld buitenschoolse opvang en aan een basisschool. Voor de bestaande kinderopvang buiten de clusters verandert er niets.

Kinderopvang in Vathorst niet alleen in clusters VATHORST - Dat de gemeente Amersfoort de kinderopvang in Vathorst wil concentreren in grote voorzieningenclusters, zoals het Brinkcluster en Laakcluster, beperkt de keuzevrijheid van ouders en is ‘niet van deze tijd’ . Dat vinden eigenaars Adriënne Duinkerke (38) en Lisette Smid (36) van kinderopvang Benjamin aan de Mont Blanc. Tijdens de raadsvergadering van vorige week bleek dat de gemeenteraad ernstig verdeeld is over het voorstel het bestemmingsplan Vathorst aan te passen, waardoor kinderopvang buiten de clusters onmogelijk wordt.

door John Spijkerman

Benjamin

De visie van de gemeente staat op gespannen voet met de Wet Kinderopvang die vanaf 1 januari 2005 van kracht is, vinden Lisette Smid en Adriënne Duinkerke van Kinderdagverblijf Benjamin. De organisatie zit al bijna twee jaar in Vathorst. Daarnaast zijn er vestigingen in Hoogland en Barneveld. Behalve kinderopvang verzorgt Benjamin ook buitenschoolse opvang.

Het nieuwe gebouw aan de Mont Blanc vlakbij de Bergenboulevard is net klaar. ,,Er moet ruimte zijn voor verschillende soorten aanbieders’’, vindt Duinkerke. ,,Ouders moeten keuzevrijheid hebben’’, vult Smid aan. ,,Kies je voor kinderopvang in een cluster of kies je voor andersoortige opvang op een andere plek in de wijk. Je moet het niet dichttimmeren.’’ Benjamin zou graag een nieuwe kinderopvang willen beginnen in Vathorst of Hooglanderveen, maar dat kan niet als het nieuwe bestemmingsplan van kracht wordt.

Volgens Smid en Duinkerke kiezen niet alle ouders voor het brede schoolconcept van de gemeente. Ouders van jonge kinderen die een kinderdagverblijf bezoeken, hebben meer behoefte aan ‘kleinschalige gezellige huiselijke opvang’, zoals die bijvoorbeeld door Benjamin wordt geboden, denken ze. Ook vinden ze het belangrijk dat er voldoende buitenruimte is voor kinderen ,,Ouders kiezen voor de kinderopvang die ze willen en die bij hun past.’’

Smid veronderstelt dat de gemeente vooral eerst de ‘eigen clusters’ vol wil hebben. Alleen de Stichting Kinderopvang Amersfoort (SKA) heeft eigen ruimte gekocht in de Brink. Voor de andere aanbieders in de clusters zoals de SKON, Humanitas en SWA geldt dat ze ruimte huren van de gemeente. ,,De gemeente is eigenaar en wil geen leegstand. Dat is concurrentievervalsing’’, vindt Smid. Gemeentewoordvoerder De La Croix erkent dat de gemeente er belang bij heeft als die ruimtes verhuurd zijn, maar benadrukt dat dit niet de drijfveer is om het bestemmingsplan te wijzigen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie