Amersfoort finishplaats Eneco Tour 2009

12 september 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Amersfoort is in 2009 de finishplaats van de wielerronde door Nederland en België, beter bekend als de Eneco Tour. Vanwege het 750-jarig bestaan van de stad organiseert de Stichting Wieler Promotie Amersfoort de laatste en beslissende etappe van de tour, een individuele tijdrit. ,,Dit is prachtige Amersfoort-promotie", zegt penningmeester Gert-Jan Nederend trots.

door André van der Velde

De Stichting Wieler Promotie Amersfoort organiseerde vanaf de jaren '80 de Profronde Amersfoort, maar is daar begin jaren '90 mee gestopt vanwege de oplopende kosten. ,,De renners begonnen destijds zo veel geld te vragen, dat het organiseren van het criterium niet meer te betalen was", vertelt Nederend, die samen met

Roel den Daas, Henk te Roller en Frans Sinnige de profronde organiseerde. Een idee van bestuurlid Henk te Roller blies de organisatie echter nieuw leven in. ,,In verband met de festiviteiten rond het 750-jarige bestaan van Amersfoort wilde hij een grote wielerronde naar Amersfoort halen. Hij had aanvankelijk zelfs de euvele moed de Tour de France te benaderen", zegt Nederend glimlachend, ,,maar het bleek dat Utrecht betere papieren had. Die stad heeft de start trouwens ook niet gekregen. Henk kwam toen, in overleg met de rest van het bestuur, op het idee om de Eneco Tour naar Amersfoort te halen." De Eneco Tour is die in 2005 werd opgericht op verzoek van de Internationale Wielerunie en heette daarvoor de benaming van de Ronde van Nederland. Die bestaat al sinds 1948.

De gemeente reageerde heel enthousiast op de plannen van de wielerenthousiastelingen en ook de organisatie van de Eneco Tour stond er heel positief tegenover. Wat aanvankelijk een kleine tegenvaller leek, bleek bovendien heel goed uit te pakken. ,,Wij wilden eigenlijk de proloog, omdat we niet als start of finishplaats wilden fungeren. Dan zijn de renners in 15 minuten voorbij. Maar omdat de proloog in 2009 in België plaatsvindt, kregen wij de slotetappe, een individuele tijdrit. Eigenlijk kan dat niet beter. Amersfoort met zijn historische binnenstad en prachtige omgeving zal heel goed in beeld komen en het publiek ziet elke minuut een renner voorbijkomen."

De tijdrit zal gaan over een afstand van ongeveer 25 kilometer en krijgt veel media-aandacht. ,,De Eneco Tour wordt rechtstreeks uitgezonden door de NOS, Forza en Eurosport. De live uitzending van de individuele tijdrit duurt ongeveer 3 uur. Zo komt onze stad letterlijk en figuurlijk goed in beeld bij een groot gedeelte van de inwoners van Nederland, België en overige Europese landen. Dit is een promotie voor de stad Amersfoort die haar weergave nog niet kent", aldus Nederend enthousiast.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie