Nieuwbouw TBS-gebouw voor vijftig personen

12 september 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De nieuwbouw van een TBS-gebouw op het terrein van Zon en Schild aan de Utrechtseweg is bedoeld voor ongeveer vijftig TBS-ers, zegt woordvoerder Jan Niemandsverdriet van de Van der Hoevenkliniek. Suggesties van de Burger Partij Amersfoort (BPA) dat de nieuwbouw bestemd zou zijn voor tenminste twee groepen van negentig TBS-ers zijn volgens Niemandsverdriet onjuist.

Al enkele jaren worden er onder verantwoordelijkheid van de Van der Hoevenkliniek in De Voorde op het terrein van Zon en Schild forensisch psychiatrische patiënten opgevangen. De Voorde is een normale half-open psychiatrische instelling, die TBS-ers opvangt. Het gaat daarbij om een groep van maximaal tien TBS-ers, vertelt Niemandsverdriet. ,,Het zijn niet de zwaarste TBS-ers, maar mensen met vooral een psychiatrisch ziektebeeld'', weet woordvoerder Ans Zandee van de Symfora-groep, waaronder Zon en Schild valt. Niemandsverdriet vertelt dat het mensen zijn die vanuit een psychose, schizofrenie of achtervolgingswaanzin een delict hebben gepleegd. Via medicijngebruik, een intensief dagprogramma en continue toezicht moet worden voorkomen dat ze opnieuw in een psychose terechtkomen.

De nieuwbouw van het TBS-gebouw moet 'in de komende jaren' plaatsvinden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de nieuwbouw al in 2008 klaar zou zijn, maar dat gaat niet lukken, vertelt Niemandsverdriet.

De BPA heeft bij het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld omdat de partij heeft gehoord dat er grote nieuwbouwplannen zouden bestaan voor tenminste twee groepen van negentig personen. De partij merkt op dat de De Voorde een half-open psychiatrische inrichting is, die voor de opvang van deze tbs-ers een speciale tijdelijke ontheffingsvergunning van de overheid heeft ontvangen. De BPA vindt niet dat de nieuwbouw met een tijdelijke ontheffing kan plaatsvinden en wil weten of er voldoende veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Ook vraagt de partij zich af hoe TBS-ers en normale cliënten van Zon en Schild straks uit elkaar kunnen worden gehouden.

De BPS is bang dat het 'breekbare sociale evenwicht' met omwonenden wordt verstoord door de komst van nog meer TBS-patiënten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie