‘Noodlokalen voor De Marke’

12 september 2007 om 00:00 Nieuws

Het leerlingenaantal van De Marke is de afgelopen tijd snel gegroeid. Aan het eind van het schooljaar kregen de ouders een brief van het schoolbestuur waarin stond dat vanwege ruimtegebrek vijf groepen daarom tijdelijk moesten worden ondergebracht in de Laak. Aangekondigd werd dat deze groepen eind december opnieuw zouden moeten ‘verhuizen’ naar het als tijdelijk bedoeld schoolgebouw ‘Transferium’ bij het toekomstige winkelcentrum in Vathorst.

Raad: ‘Leerlingen mogen geen kind van rekening zijn’ AMERSFOORT - Vóór het eind van dit jaar moeten er noodlokalen komen bij de Katholieke Basisschool De Marke, vindt een meerderheid in de gemeenteraad. In de hoofdvestiging van De Marke aan de Brink in Vathorst is nu onvoldoende ruimte, waardoor er sinds het begin van dit schooljaar vijf groepen tijdelijk zitten in De Laak. VVD, CDA, JA, SP, BPA, PvdA vinden dat een onwenselijke situatie en willen bovendien dat er zo snel mogelijk een definitieve oplossing komt op De Brink.

door John Spijkerman

Veel ouders van De Marke willen dat alle leerlingen worden ondergebracht op de hoofdvestiging aan De Brink. Zij geven het schoolbestuur en de gemeente de schuld van de ontstane situatie. Ouders hebben soms meerdere kinderen op school en vinden het onverteerbaar dat zij nu heen en weer moeten pendelen tussen twee locaties. Dat de kinderen aan het eind van dit jaar opnieuw zouden moeten verhuizen naar een andere plek vinden ze ‘onbegrijpelijk’. ‘Er wordt gesold wordt met onze kinderen’, is het gevoel. Ouders richtten het comité 1marke op met als doel alle leerlingen op De Brink te krijgen. De fundering van het huidige schoolgebouw is berekend op de bouw van een extra verdieping, maar het schoolbestuur van De Marke wilde daar niet mee instemmen omdat de kosten voor rekening zijn van de school.

Steun

Wethouder Eerdmans legde de schuldvraag voor de ontstane situatie vorige week neer bij het schoolbestuur. Het toelatingsbeleid is een zaak van het schoolbestuur, meende zij. Als noodoplossing had de gemeente vijf nog vrijstaande lokalen aangeboden in het Laakcuster. Verplaatsing van de Prof. Groenschool uit het Brinkcluster naar een andere nieuwe locatie zou het ruimteprobleem van De Marke helpen kunnen oplossen (zie hieronder). Op die manier zouden er negen extra lokalen vrijkomen aan De Brink.

De ouders krijgen nu steun van het overgrote deel van de gemeenteraadsfracties die zich scharen achter een VVD-voorstel van raadslid Dirk Dekker. Zij noemen de huidige situatie onwenselijk en wijzen erop dat voor de ontwikkeling van een kind een stabiele omgeving essentieel is. De fracties vinden de schuldvraag nu niet relevant, maar willen dat de wethouder met een oplossing komt. De gemeente moet zorgdragen voor huisvesting van scholen en in Vathorst zijn er onvoldoende lokalen beschikbaar.

De fracties willen dat het college overlegt met het bovenschools management van alle onderwijsstichtingen, zodat soortgelijke situaties zich in de toekomst niet meer voordoen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie