Gesprek met wethouders over golfbaan Hoogland-West

11 september 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Golfbaanexploitant Schoenmaker uit Soesterberg en W.J. Smink gaan op maandag 1 oktober praten met de wethouders Luchtenveld en Kruyt over de aanleg een 9-holes golfbaan in Hoogland-West. Schoenmaker hoopt dat de gemeenteraad nog in december een besluit neemt over de golfbaan. Als de raad instemt met het plan, zal Schoenmaker geen schadeclaim indienen bij de gemeente, omdat hij geen golf-driving range kan aanleggen op Sportpark Birkhoven.

door John Spijkerman

Het initiatief om een golfbaan in Hoogland-West aan te leggen, komt van Schoenmaker, vertelt Wim Smink. Hij is eigenaar van meer dan vijftig hectare landbouwgrond in Hoogland. Daarvan ligt 25 tot 30 hectare aaneengesloten rond de Bunschoterstraat 23. Deze lichte zandgrond is volgens Smink 'zeer geschikt' als golfbaan. Nu wordt een deel gebruikt voor het verbouwen van maïs. Ook de huidige bestemming van de grond (weidegebied/recreatie) zou het gebruik als golfbaan niet in de weg staan. ,,Het is ook onzin om te zeggen dat een golfbaan, het landschap zou aantasten'', vindt Smink. Het gebouwencomplex aan de Bunschoterstraat 23 heeft volgens het bestemmingsplan de functie manege, maar wordt nu gebruikt door wagenparkbeheerder ACM. De gemeente heeft al aangegeven dat dit niet mag en dat hier tegen zal worden opgetreden.

Schoenmaker wilde aanvankelijk een golfafslag beginnen op Sportpark Birkhoven en had daarover al afspraken gemaakt met de gemeente. Inmiddels is de golfafslag in Birkhoven van de baan en wordt het bestemmingsplan gewijzigd. Daardoor komen er uitbreidingsmogelijkheden voor hockeyclub AMMHC en atletiekvereniging Triathlon op het Sportpark.

Omdat hij bereid is af te zien van toezeggingen in Birkhoven, wilde Schoenmaker een andere plek in Amersfoort voor zijn golfbaan. Aanvankelijk dacht hij aan een golfbaan in Vathorst-West, maar door de verdere bebouwingsplannen in Vathorst-West is die locatie afgevallen. Nu is zijn oog gevallen op Hoogland-West. Mocht Schoenmaker toch geen afspraken kunnen maken met de gemeente dan wil hij alsnog een schadeclaim indienen bij de gemeente omdat hij zijn plannen op Sportpark Birkhoven niet kan doorzetten. ,,Als het misgaat. Dan stop ik de onderhandelingen, maar daar ga ik niet vanuit.''

De SP wil een actie starten in Hoogland en omgeving om de plannen voor een golfbaan in Hoogland-West tegen te gaan. De SP beschouwt de aanleg van een golfbaan als een verdere aantasting 'van het unieke weidegebied'. De partij wil dat de gemeenteraad zich uitspreekt tegen de aanleg van de golfbaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie