Afval ergert bewoners binnenstad

5 september 2007 om 00:00 Nieuws

Volgens Visser is het elke maandag en dinsdag raak op de Zwanehalssteeg, de Windsteeg, de Langegracht (tegenover restaurant San Giorgio) en het Lieve Vrouwe Kerkhof. ,,Die afvalhopen en containers ontsieren onze prachtige binnenstad. De gemeente doet aan de ene kant veel moeite om toeristen te lokken en der wordt van alles georganiseerd, aan de andere kant laat de gemeente de binnenstad enkele dagen per week gewoon verloederen.”

Pleidooi voor ondergrondse afvalopslag AMERSFOORT - Het is meerdere binnenstadbewoners een doorn in het oog. Na elk weekend staan op verschillende plekken in de binnenstad overvolle en met afval overladen afvalcontainers te wachten op de Rova. ,,De stad ziet er verloederd uit. Kan dat afval niet ondergronds worden opgeslagen”, vraagt Hein Visser zich af. Die simpele vraag blijkt niet zo eenvoudig te beantwoorden.

door André van der Velde

Ondergrondse opslag is volgens hem dé oplossing. ,,Ik weet dat door bekabeling en riolering er in het centrum weinig ruimte is om dat te realiseren, maar er moet toch wel een paar vierkante meter te vinden zijn?”

De gemeente zegt op de hoogte te zijn van het afvalprobleem, maar wil er niet veel meer over kwijt. ,,We zijn bezig met het bedenken van mogelijke en haalbare oplossingen”, aldus een woordvoerder. ,,Ondergrondse vuilopslag is daarbij één van de mogelijkheden.”

Ambion-voorzitter en binnenstadbewoner Charles Eijkelboom weet wel waar de schoen wringt. ,,Door de bekabeling onder de grond en de riolering is er in het centrum amper plaats voor ondergrondse vuilopslag. En vergis je niet, het afval moet gescheiden worden ingeleverd, dat betekent dat er op een plek minstens twee containers onder de grond moeten. Bovendien kun je het niet maken om maar op één locatie in de binnenstad dergelijke container te plaatsen, dan loop je het risico dat vanuit andere plekken in de binnenstad men daar het afval naar toe brengt. Dus je moet een heel netwerk van ondergrondse containers realiseren. Dat maakt het probleem dus alleen nog maar groter.”

Woordvoerder Frank Brouwer van de Rova stelt dat ondergronds vuilopslag in de binnenstad niet eenvoudig is. ,,Op een aantal locaties Amersfoort, zoals bijvoorbeeld in Vathorst hebben we al ondergrondse opslag, maar daarmee is voor de aanleg van de wijk al rekening gehouden. Een van de voorwaarden voor ondergrondse opslag is dat er genoeg ruimte in de grond moet zijn. In de binnenstad zit veel bekabeling onder de grond en omdat de containers een paar meter de grond in, moet je eerst in kaart brengen waar in de binnenstad deze vorm van opslag mogelijk is.” Een andere belangrijke voorwaarde is de bereikbaarheid voor de vuilniswagens. ,,Onze chauffeurs moeten er zonder problemen bij kunnen komen, dat is in de binnenstad met zijn kleine straatjes lastiger dan in Vathorst.”

Brouwer benadrukt overigens dat zijn bedrijf altijd reageert op overlast. ,,Als wij problemen constateren, gaan wij direct aan de slag om het vuil weg te halen. Dat is ook onze taak: het zo snel en goed mogelijk weghalen van het afval.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie