'Geen nieuwe coffeeshops rond basisscholen'

5 september 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Nieuwe coffeeshops in Amersfoort mogen zich niet vestigen in een straal van 250 meter rondom een basisschool. Dat stelt het college van burgemeester en wethouders voor aan de gemeenteraad. De omgeving van scholen voor voortgezet onderwijs was in de stad al taboe voor de shops. Rondom scholen voor hoger onderwijs mogen in de toekomst wel coffeeshops gevestigd worden.

In het voorstel worden de vestigingscriteria voor de shops enerzijds aangescherpt en anderzijds verruimd. Doel van de criteria is om coffeeshops in de stad toe te staan op locaties die zo min mogelijk overlast veroorzaken. Bovendien wordt er naar gestreefd om minderjarige jeugd zo min mogelijk in aanraking te laten komen met de shops. Gebruik van softdrugs wordt in Nederland gedoogd vanaf 18 jaar.

Amersfoort staat negen coffeeshops toe, maar telt er zeven. Veel nieuwe aanvragen stuiten op de beperkte vestigingsmogelijkheden in de stad. Sinds de laatste wijziging van de vestigingscriteria in 2003, zijn de omstandigheden veranderd. Zo zijn in het regeerakkoord uitspraken gedaan over vestigingscriteria en heeft de gemeenteraad zich over het huidige beleid uitgesproken.

Naast de beperkingen rond scholen, zijn er andere voorwaarden in het voorstel aan de raad. Zo zijn specifieke woonstraten en het horecaconcentratiegebied uitgesloten voor nieuwe coffeeshops. Er wordt naar gestreefd coffeeshops zo mogelijk te spreiden over de stad en buiten de prioriteitswijken te houden. Coffeeshops in een belangrijke aanloopstraat met winkels wordt wel mogelijk. Natuurlijke barrières kunnen het afstandscriterium tot scholen overbodig maken.

De gemeenteraad bespreekt het voorstel van b.en w. op dinsdag 18 september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie