Amersfoort wil lid worden van Taskforce Regeldruk

5 september 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente Amersfoort zal zich aanmelden als lid van de Interbestuurlijke Taskforce Regeldruk om zo te experimenteren met het verder terugdringen van onnodige regels. Eventuele deelname sluit aan bij het collegeprogramma van burgemeester en wethouders waarin deregulering en het verder verbeteren van de dienstverlening aan burgers en bedrijven speerpunten zijn.

Voorzitter Jacques Wallage heeft alle Nederlandse gemeenten per brief opgeroepen deel uit te maken van de Taskforce om nog meer werk te maken van het terugdringen van de regeldruk. Op dat vlak is volgens hem nog veel te winnen: tevreden burgers, meer doelmatigheid bij de overheid en een beter ondernemersklimaat. Wallage heeft de leiding van de Taskforce op zich genomen op verzoek van het kabinet en de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Volgens de Groningse burgemeester is het de bedoeling dat twintig 'pioniergemeenten' deel gaan uitmaken van de Taskforce, dat als motto heeft 'Minder regels, meer service'. Het moet gaan om gemeenten die zich al hebben ingezet voor het verminderen van de regeldruk en die bereid zijn om in vier jaar tijd allerlei maatregelen in te voeren, te experimenteren en grenzen te zoeken. De pioniergemeenten zullen als eerste worden betrokken bij beleidsontwikkeling en zij krijgen steun van het rijk en de VNG.

De gemeente Amersfoort heeft tot 1 september de tijd zich aan te melden en zal dat ook doen, zegt woordvoerder Herman Wiersema. ,,We denken dat we verder als lid van de Taskforce geïnspireerd raken en ook andere gemeenten kunnen inspireren om zo samen voorop te lopen op het gebied van het terugdringen van de regeldruk." Amersfoort heeft het afgelopen jaar werk gemaakt van de deregulering. Wiersema: ,,Zo is de WABO ingevoerd, de omgevingsvergunning, waarmee allerlei vergunningen op het gebied van bijvoorbeeld bouw en milieu worden samengevoegd. Ook is de gebruiksvergunning in de Amersfoortse bouwverordening afgeschaft en verder is een digitaal klantendossier aangelegd."

Op 1 oktober wordt bekendgemaakt welke gemeenten deel uit mogen maken van de Interbestuurlijke Taskforce Regeldruk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie