Straten zullen vaker blank staan

5 september 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeente houdt er rekening mee dat ook in Amersfoort de straten na hoosbuien vaker onder water zullen staan. Door de opwarming van de aarde regent het in Nederland vaker en harder. ,,Waarschijnlijk komen ook wij er ook niet onderuit dat straten vaker blank zullen staan", laat wethouder Hans van Daalen weten. ,,Maar het is onacceptabel dat het water in de huizen komt."

Het kennisplatform voor Riolering en water, Rioned, inventariseerde onlangs bij de gemeenten welke problemen de zware hoosbuien opleverde. Conclusie was dat negentig procent van de gemeenten inderdaad problemen hebben met de afvoer van regenwater. Rioned stelde ook vast dat voor het vergroten van de rioolcapaciteit niet voldoende geld is. Ook Amersfoort heeft de laatste jaren te maken gehad met zulke forse hoosbuien dat de straten blank stonden. Dat gebeurde onder meer op de Stadsring en de Amsterdamseweg, en enkele straten in Hoogland en Kattenbroek.

De gemeente neemt de conclusies van Rioned over. ,,Technisch is het vrijwel onmogelijk om de rioolcapaciteit te vergroten. Dan moet je de hele stad openleggen", legt woordvoerder Nandus van der Sluijs uit. ,,Maar er zijn goedkopere en effectievere oplossingsrichtingen, die al worden uitgevoerd. En ook voor de begroting van 2008 zal het college er ruimte voor maken." Daarbij gaat het volgens hem om verschillende manieren van opvang van regenwater, het bufferen. ,,In principe willen we het water zoveel mogelijk scheiden. Wij willen dat het schone regenwater niet in het rioolwater komt want dan wordt het schone vies, waarna we het weer moeten zuiveren. Dat is zonde. Daarom vangen we het regenwater apart op en laten we het op zoveel mogelijk plaatsen weer in de grond lopen. Nu is al 25 hectare gerealiseerd en het streven is dat er tot 2010 nog 35 hectare bijkomt."

Voorbeeld van die aanpak is een project op de Daam Fockemalaan en het daar achterliggende woongebied. ,,Het water wordt daar in bakken opgevangen en gaat dan via een pijpleiding naar een bak aan de Barchman Wuytierslaan. Daar gaat het water de grond in, zodat het grondwaterpeil op niveau blijft. En in hooggelegen delen van de stad wordt het water opgevangen in onder meer blusvijvers van grotere instellingen zoals het ROC. In overleg met ons zijn die vijvers groter aangelegd dan alleen voor het blussen nodig zou zijn. Wij betalen daar dan ook aan mee."

Om de hoosbuien verder op te kunnen vangen moet er volgens Van der Sluijs ook bij de inrichting van de wegen in bijvoorbeeld nieuwbouwwijken meer rekening mee worden gehouden. ,,Zo kun je regenwater bufferen door de trottoirbanden hoog genoeg te maken."

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie