Provincie Gelderland dreigt Connexxion met boete

29 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De provincie Gelderland dreigt vervoerder Connexxion met een dwangsom van 10.000 euro per dag als het bedrijf er niet in slaagt om per 1 september nieuwe treinen te laten rijden tussen Ede-Wageningen en Amersfoort, de zogenoemde Valleilijn.

Connexxion heeft de provincie laten weten dat, ondanks grote inspanningen van de vervoerder en de treinenbouwer, de datum van 1 september niet haalbaar is voor de introductie van de nieuwe Protos-treinen,. Dat heeft onder meer te maken met het failliet gaan van een toeleverancier van de treinfabrikant van de nieuwe treinen. De provincie is zeer teleurgesteld dat de termijn niet is gehaald en houdt het bedrijf aan de gemaakte afspraken.

Ook is de provincie erg bezorgd over het mogelijk gebrek aan treinen in de maand september. Het ziet er naar uit dat vanaf 1 september een tekort aan treinen ontstaat omdat dan de huurtermijnen voor twee treinen afloopt. Vanaf 10 september moeten weer twee treinen worden ingeleverd bij NS.

De provincie Gelderland heeft Connexxion om een noodplan gevraagd, waarin moet worden aangegeven met wel materieel welke dienstregeling kan worden uitgevoerd. Dit noodplan zal de provincie vervolgens toetsen aan het Bestek en zo nodig ook een boete opleggen. De provincie noemt het 'van het grootste belang dat de reizigers geen hinder ondervinden van deze vertragingen.

Gedeputeerde Marijke van Haaren laat weten ernstig teleurgesteld te zijn en verwijt Connexxion ernstige nalatigheid in het maken van goede afspraken met NS'. ,,Connexxion heeft de risico’s verkeerd ingeschat. Zij hebben scherp ingeschreven, door zich te binden aan de datum van 1 september. Daarnaast is duidelijk dat geen goede afspraken gemaakt zijn met NS over de duur van de inhuur van de huidige treinen en daardoor hebben onze reizigers nu een probleem. Logisch dat wij daar zeer teleurgesteld over zijn. De provincie Gelderland stelt de reiziger centraal en vindt het beperken van de dienstregeling absoluut niet acceptabel.”

Connexxion heeft van de provincie 15 dagen de tijd gekregen om op deze waarschuwing te reageren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie