Tunnel 1 september weer open

29 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

,,We hebben geprobeerd het beste ervan te maken”, zegt Sonja van de Burgwal van Ambiance Houtrust. ,,De afgelopen vier maanden kregen we veel opmerkingen van klanten die ons moeilijk konden vinden. De sluiting van de tunnel had zeker geen positief effect.” Gezien de omzetcijfers nog niet bekend zijn, kan Van de Burgwal moeilijk zeggen of Houtrust werkelijk financiële schade heeft geleden. ,,Ik heb het gevoel dat het restaurantbezoek iets is teruggelopen. We merken wel dat er steeds meer mensen uit Vathorst komen.”

Omzetverlies in Hooglanderveen is meegevallen HOOGLANDERVEEN - De gevolgen van de sluiting van de Van Tuijllstraattunnel zijn voor de meeste ondernemers meegevallen. De vaste klanten klaagden weliswaar over de bereikbaarheid, maar bleven veelal komen. Mensen die op hun route door Hooglanderveen geld besteedden, waren er aanmerkelijk minder dan gebruikelijk. Maar bij het merendeel van de ondernemers werd dit verlies gecompenseerd door een groeiende klandizie uit Vathorst. De tunnel wordt op 1 september heropend.

door Natanja Vreugdenhil

Ondanks de sluiting van de tunnel is de omzet van de Ambachtelijke Dorpsslagerij met vijf procent gegroeid, zegt ondernemer Willie van Vulpen. ,,Een aantal vaste klanten hebben we de afgelopen maanden niet gezien, maar de komst van nieuwe klanten uit Vathorst maakte veel goed. Nu de tunnel weer opengaat, verwachten we nog meer groei.”

Ook de omzet van Ans Jacobs zonwering is gegroeid. ,,Het was economisch gezien een goed jaar”, verklaart ondernemer Hans van Baren. ,,De omzet had misschien nog meer kunnen stijgen als de tunnel open was geweest. We hoorden regelmatig dat mensen verkeerd reden. Wellicht keerden sommige mensen om als ze het niet direct konden vinden.”

Minder optimistisch is ondernemer Berry Smink, van Autobedrijf Berry Smink. ,,We hebben veel klachten gehad van mensen die aan het dolen zijn. Zelfs de tom-tom biedt soms geen uitkomst.” Hoeveel omzet zijn bedrijf verloren is, kan en wil Smink niet zeggen. ,,Aan de grafieken zie ik, dat het sinds mei minder is. Maar ik heb geen zin om het precies uit te rekenen.” Smink stelt dat met name passanten wegbleven, de vaste klanten kwamen trouw. ,,Ik zie de werkzaamheden aan de tunnel als een investering. Uiteindelijk worden we beter bereikbaar en worden we daar beter van”, eindigt Berry Smink.

Met de vorig jaar oktober geopende Healthclub Fit2Move gaat het goed, zegt eigenaar Mark van Wegen. ,,Ook deze zomer is het aantal leden gestaag gegroeid. We merken wel dat er minder mensen langs onze club rijden. Daardoor mis je een aantal klanten. Ook merken we dat leden uit Nijkerk en Hoevelaken het vervelend vinden dat zij moeten omrijden. Als mensen langer onderweg zijn, is het vaak net een stapje teveel.” Maar ook voor Fit2Move heeft de groei van Vathorst positieve gevolgen. ,,Zeventig procent van onze klanten komt uit Vathorst”, stelt Van Wegen.

De afgelopen vier maanden zijn eigenaar Jos Helmich van Kapsalon Helmich ,,heel erg meegevallen”. ,,Gelukkig was de tunnel niet helemaal gesloten. Veel mensen liepen het laatste stukje.” Ook Helmich krijgt nieuwe klanten uit Vathorst. ,,Er is ook omzetwinst, dus het verlies is moeilijk te meten”, besluit hij.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie