Kastanjebomen Zocherplantsoen krijgen spuit tegen kastanjeziekte

22 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

De ziekte is een paar geleden in Nederland uitgebroken en heeft zich razendsnel verspreid. Amersfoort heeft zo’n 1250 kastanjebomen in openbaar gebied staan. Daarvan is inmiddels is 30 tot 40 procent aangetast. En de ziekte verspreidt zich nog verder. Volgende week zullen medewerkers van Eemfors in twee dagen de zestien kastanjebomen in het Zocherplantsoen behandelen. ,,Reden dat is gekozen voor het Zocherplantsoen is dat het plantsoen een rijksmonument is met veel beeldbepalende kastanjebomen”, aldus gemeentewoordvoerster Mirjam Visser.

AMERSFOORT- Eemfors gaat in opdracht van de gemeente in het Zocherplantsoen zestien kastanjebomen injecteren tegen de gevreesde kastanjeziekte.

door André van der Velde

De afgelopen twee jaar zijn 20 kastanjebomen gekapt. Visser kan niet zeggen of binnenkort nog meer bomen tegen de vlakte gaan. ,,Van de Van Randwijcklaan, aan de Rustenburgerkant, weten we dat alle bomen zijn aangetast. Als ze gevaar opleveren, als ze dreigen om te vallen of als takken gaan breken, halen we ze weg. Dat is nu nog niet het geval.”

Visser benadrukt dat het injecteren van de kastanjebomen in het Zocherplantsoen een proef is. ,,We weten niet of de injecties helpen. We hopen natuurlijk dat het werkt, maar het resultaat zie je pas na een of twee jaar.” Volgens haar is dat ook de reden dat alleen kastanjes in het Zocherplantsoen worden geïnjecteerd en niet alle kastanjebomen. ,,Het middel kost veel geld. Als we zeker weten dat het middel helpt, dan zouden we alle bomen hebben laten behandelen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie