Winkeliers Hellestraat boos

22 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Woordvoerders van acht kleine ondernemers in de Hellestraat, Teus van Meyeren van ‘Broodje Amsterdam’ en Dirk Graaf van ‘Visfood’ vertellen wat hun bezwaren zijn tegen de sloopwerkzaamheden.

‘Geen enkel overleg door gemeente’ BINNENSTAD - Ondernemers in de Hellestraat maken zich ernstig zorgen over de sloopwerkzaamheden die in hun straat zijn gepland. In september wordt begonnen met de sloop van een twee panden. De plek wordt vrijgemaakt voor de bouw van de discotheek van de firma Krijco.

door Henriette Greidanus

Teus steekt meteen van wal: ,,Ik las opeens in de krant dat er een sloopvergunning is afgegeven voor het pand hier aan de overkant. Het kwam voor ons als een donderslag uit heldere hemel. Natuurlijk hebben we in de krant gelezen over de plannen. Maar de voorstellen veranderden steeds. Nu gaan ze blijkbaar in september slopen. Er is geen enkel overleg met ons. We hebben geen idee wat ons te wachten staat. De Hellestraat is smal. Straks wordt hij geblokkeerd door de sloop- en bouwwerkzaamheden.”

Teus van Meyeren heeft met de gemeente Amersfoort gebeld: ,,Alles wat ze daar willen zeggen is dat ze de intentie hebben om de overlast tot een minimum beperken. De bouwers moeten volgens de gemeente zoveel mogelijk gebruik maken van de Westsingel.” Teus van Meyeren vertrouwt het woord ‘intentie’ niet. ,,De woordvoerder van de gemeente wil zelfs die magere toezegging niet op papier zetten.”

Dirk Graaf: ,,In de Hellestraat zitten met name kleine ondernemers. De sloopwerkzaamheden gaan een half jaar duren. Er komt namelijk ook een archeologisch onderzoek. Hopelijk hebben we van dat onderzoek niet al te veel last. Maar dan komt de bouw van het pand daar ook nog achteraan.”

Visboer Graaf ziet het al voor zich: ,,Er komt een schutting die 1,5 meter uit de bestaande gevel komt te staan. Vrachtauto’s die puin laden en vuilcontainers blokkeren de straat. Het bouwafval moet gescheiden worden, dus er moeten meerdere containers neergezet worden. Hoe moeten leveranciers ons nog bereiken”, vraagt hij zich af. ,,Dan krijgen we nog de geluidsoverlast en het stof, terwijl mensen bij ons komen om te eten.”

Dirk Graaf vervolgt: ,,Toen het Jorisplein werd gebouwd werden wij hier volledig op de hoogte gehouden van de gang van zaken. Nu horen we alleen een oorverdovende stilte.” Dirk Graaf, windt zich duidelijk steeds meer op. ,,Voor ons als kleine ondernemers is iedere klant belangrijk.” Teus van Meyeren: ,,Ik vind het echt onbeschoft dat we niet geïnformeerd worden door de gemeente. De gemeentewoordvoerder heeft gezegd dat we onze grieven maar op papier moeten zetten.” Van Meyeren krijgt de indruk dat de gemeente nauwelijks oog heeft voor de positie van kleinere ondernemers: ,,Je zou toch verwachten dat ze met ons overleggen hoe we de schade kunnen beperken”, besluit Van Meyeren moedeloos.

Volgens de gemeentewoordvoerder moeten de winkeliers aan de Hellestraat met discotheekeigenaar Krijco overleggen over eventuele overlast. De gemeente heeft hier verder geen rol in zolang er geen regels worden overtreden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie