Dias Latinos zoekt hoofdsponsor

22 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

,,Ik maak me elk jaar steeds weer enorme zorgen om het festival financieel rond te krijgen. Tot nu toe is het steeds goed gegaan, maar als het een keer mis gaat, dan heeft niet het bestuur het gedaan, maar niemand anders dan Math Meester”, aldus de festivaldirecteur, die nog niet kan zeggen of het afgelopen festival quit heeft gedraaid of niet.

Festivaldirecteur Math Meester is ‘schooien’ beu AMERSFOORT - Om het voortbestaan van het Latijns-Amerikaanse muziekfestival Dias Latinos te garanderen, is meer financiële armslag nodig. Dat zegt festivaldirecteur Math Meester. Het festival trok afgelopen weekend een recordaantal bezoekers en wordt alom geroemd, maar Meester is het ‘schooien’ beu en zoekt voor de volgende editie onder meer een hoofdsponsor.

door André van der Velde

Dias Latinos krijgt jaarlijks 44.000 euro subsidie van de gemeente Amersfoort en dit jaar kwam via sponsors voor zo’n 50.000 euro binnen aan geld en diensten. ,,Dat bedrag moet flink omhoog”, stelt Meester. ,,Veertig groepen voor zo’n 55.000 euro is heel weinig. Ik ben steeds aan het afdingen, maar er zijn grenzen. Om ruim voor de start van het festival meer financiële zekerheid te hebben, is een hoofdsponsor die garant staat voor 30.000 euro hard nodig. Als we die niet vinden, dan blijft het hetzelfde stressgedoe als van de afgelopen jaren.”

Enkele dagen voor de start van het festival kreeg Meester de mededeling van de provincie Utrecht dat de aanvraag voor een eenmalige subsidie van 12.500 euro niet is toegekend. Volgens de adviescommissie die de aanvraag bekeek, was de ‘artistieke inhoudelijke motivatie’ van het festival onvoldoende. Meester geërgerd: ,,Dat vind ik zeer onbehoorlijk. Lezen ze daar geen kranten? Dias Latinos is voor de provincie een vreselijk belangrijk festival geworden, het enige in Nederland, wat willen ze nog meer?”

De provincie stelt dat de aangevraagde eenmalige subsidie niet wordt verstrekt op basis van bekendheid of succes. ,,Maar het festival zou een keer kunnen aankloppen voor structurele subsidie. Ze zouden eens moeten praten met onze beleidsmakers, die zijn bezig nu al bezig voorwerk te verrichten voor een nieuw beleidsplan”, aldus een medewerker van de afdeling Cultuur.

Ook de gemeente Amersfoort staat niet afwijzend tegenover de mogelijkheid Dias Latinos financieel verder tegemoet te komen. ,,Als de organisatie meer geld wil, valt daar wat ons betreft over te praten”, zegt gemeentewoordvoerder Herman Wiersema. ,,Maar we besluiten niet meteen na afloop van een evenement de portemonnee te trekken. Zo makkelijk gaan we niet met dit soort besluiten om. Maar als de organisatie er met ons over wil spreken, dan zullen we dat uiteraard doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie