Hutten bouwen in Vathorst

15 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Als de huttenbouw even creatief wordt als de auto van Judica, dan belooft het een bonte week te worden. De oude auto is bont opgeschilderd met allerlei figuren en teksten. Judica heeft stage gelopen bij De Kamers en is samen met studiegenoot Mathilde gevraagd of zij de huttenbouw week wilden organiseren.

‘Kinderen doen wat ze leuk vinden’ VATHORST - De Kamers houden van 20 tot en met 28 augustus een huttenbouwweek. Kinderen van zes tot twaalf jaar kunnen zich dan uitleven met hamer en spijkers. Organisatoren Judica Wondergem en Mathilde Verspuie vertellen over de manifestatie.

door Henriette Greidanus

Judica: ,,We geven de week ieder jaar een thema. Dit jaar is het thema ‘Back to the future’. We blikken terug op de geschiedenis en kijken vooruit naar de toekomst. We sluiten ook aan bij het feit dat prinses Maxima op 3 september het moderne gebouw van De Kamers komt openen: koningen, ridders en kastelen maar ook het koningshuis van de toekomst passen in het thema.”

Eigen invulling

,,Natuurlijk worden de kinderen vrij gelaten om zelf invulling te geven aan hun bouwplannen”, verzekert Mathilde Verspuie. Zij heeft stage gelopen bij basisschool. ,,Je kunt wel ideeën aandragen, maar je ziet dat kinderen toch vooral doen wat ze zelf leuk vinden.”.

Tijdens de huttenbouw zijn er wel strenge regels: ,,Vorig jaar hadden we maar een gewond kind door een bijensteek”, vertelt Judica trots, die vorig jaar ook meehielp met de organisatie van de huttenbouw week. ,,Kinderen moeten stevige dichte schoenen aan en geen blote benen. De kinderen worden in leeftijdsgroepen verdeeld en worden begeleid door vrijwilligers.” Mathilde vult aan: ,,Wij zijn nog dringend op zoek naar meer vrijwilligers. Wij nemen maximaal vijftig kinderen per dag aan, maar dan moeten er wel minimaal vijf mensen per dag zijn die meehelpen. Je hoeft echt niet vreselijk handig te zijn met een hamer om mee te doen”, aldus Mathilde. ,,Vorig heeft een moeder met lakens samen met haar groepje een prachtige constructie gemaakt.”

Leeftijdsgroep

Overigens hangt het ook van de leeftijdsgroep af hoeveel begeleiding de kinderen nodig hebben. Judica: ,,Oudere kinderen willen liefst zelfstandig werken. Zij hebben vaak al aardig in hun hoofd wat zij willen. Je ziet overigens dat het bouwen extra leeft bij de kinderen omdat ze thuis natuurlijk ook net mee hebben gemaakt hoe hun huis werd gebouwd. Nu krijgen zij eindelijk de kans om een huis precies zo te maken als zij willen”, verzekert Judica lachend.

Judica geeft nog even de praktische informatie: ,,De huttenbouw week is van 20 tot en met 28 augustus op doordeweekse dagen. De kinderen gaan tussen de middag naar huis. De tijden zijn van 9.30-12.30 en van 13.30-15.30. Kosten zijn € 1 per dag per kind. Ouders kunnen ook een passe-partout kopen waardoor hun kinderen verzekerd zijn van een plek voor de hele week. Deelnemers en vrijwilligers kunnen zich opgeven bij Judica telefoon 0642756796 email: judica.wondergem.@gmail.com.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie