‘MKZ anders bestrijden’

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Herman Kok: ,,Onze voorouders besmetten vroeger express hun dieren, als een ziekte in de buurt uitbrak. Ze veegden, bijvoorbeeld met een bos stro, speeksel uit de mond van een zieke koe en voerden dat aan hun eigen gezonde dieren. Zo bouwde hun vee weerstand op. Door de ziektes te onderdrukken met bijvoorbeeld antibiotica, worden virussen steeds sterker, terwijl de dieren verzwakken. Als dieren niet ziek worden, bouwen ze geen antistoffen op.”

AMERSFOORT - Biologische veehouder Herman Kok vindt dat ziektes zoals mond- en klauwzeer (MKZ) niet op de juiste manier bestreden wordt. De 72-jarige zegt dat dieren juist kwetsbaarder worden voor allerlei aandoeningen omdat zij geen weerstand meer opbouwen.

door Henriette Greidanus

Een ander belangrijk element bij de verzwakking van dieren is, volgens Herman Kok, het feit de productie door beesten zo is opgevoerd. ,,Tegenwoordig moeten koeien 10.000 liter opbrengen. Kippen moeten zes eieren per week leggen. Dat verzwakt het afweersysteem van de dieren enorm omdat al hun energie in de productie gaat zitten. Mijn koeien leveren 5.000 liter melk per jaar, waardoor ze veel gezonder zijn.”

,,Vee is geen machinefabriek”, vindt veehouder Kok, ,,maar mensen willen lage prijzen voor voedsel. Vlak na de oorlog ging 50% van het inkomen van mensen op aan eten. Tegenwoordig is dat nog iets van 17%. Vooral de prijzenoorlog zorgt dat boeren steeds meer productie moeten leveren per dier.”

De biologische veehouder ageert al langere tijd tegen de steeds hogere productie van veeteelt bedrijven en de gedwongen onderdrukking van ziektes. De Kok stopte zelf al in 1979 met het geven van antibiotica aan zijn vee. ,,Ik merkte dat ik steeds meer van dat spul moest geven om resultaat te bereiken.” Hij werkte onder andere mee aan het boek over dit onderwerp ‘Winnen van de Bierkaai’, van Koos Dijkstra.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie