Jelle maakt langste knikkerbaan

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

Jelle beschikt over bijzondere talenten. Zo kan hij ingewikkelde wiskundige vraagstukken in een oogwenk oplossen. En als hij een tijdje naar een wegenkaart kijkt, kent hij alle wegen uit zijn hoofd. Het Dolhuys wil het onderwerp ‘psychiatrie en psychiatrische patiënten’ als onderwerp bespreekbaar maken en de vooroordelen rondom het thema te verminderen. Jelle en zijn knikkerbaan passen goed binnen die doelstelling. Dat de knikkerbaan in Haarlem ligt, komt volgens Jelle omdat het museum hem daarvoor heeft gevraagd heeft. Voetbaljournalist Hugo Borst opende de baan eind april. Zo’n 10.000 mensen, waaronder veel kinderen, zijn sindsdien al wezen kijken.

AMERSFOORT - Al vanaf zijn vierde is Jelle Bakker (23) bezig met het maken van knikkerbanen. In nationaal museum van de psychiatrie Het Dolhuys aan de Schotersingel 2 in Haarlem is tot en met 20 augustus de ruim 500 meterlange knikkerbaan te zien die hij maakte. Jelle heeft een vorm van autisme woont en werkt in workhome Emerhese op Zon & Schild in Amersfoort.

door John Spijkerman

Op de website www.knikkerbaan.nl wordt de ontstaansgeschiedenis van de knikkerbaan uitvoering beschreven. Behalve de lengte van 500 meter, valt de knikkerbaan op door allerlei Ingenieuze constructies met tunnels, bruggen, suisbuizen, stofzuigerslangen, loopings en geluids- en lichteffecten. Jelle heeft tien verschillende parcoursen gemaakt die namen dragen als De Lijdensweg, De Dolle Vaart, De Draai der Duisternis, De Storm der Duizeling en de Waanzinnige Glijbaan. Met behulp van drukknoppen kan de baan in werking gezet worden. ,,Dan gaat er een liftsysteem draaien en vallen de knikkers’’, vertelt hij. Lastig is soms dat er wel eens knikkers uit de baan springen of dat er knikkers vastlopen, maar dan is Jelle aanwezig om het euvel te verhelpen. Op de website van het Dolhuys staat dat Jelle die parcoursen het leukst vindt, waar de knikker zo lang mogelijk onderweg is. De Lijdensweg (van lego treinrails) is zijn favoriet. Het is een parcours waar knikkers langzaam overheen rollen. Het duurt ongeveer zeven minuten voordat de knikkers het hele parcours hebben afgelegd. Jelle vindt ook het geluid van de baan mooi en de bijzondere lichteffecten.

Jelle is zelf vaak aanwezig in Het Dolhuys om de werking van de baan toe te lichten. ,,De baan is alleen in bedrijf als ik er bij ben.’’ Om te zien wanneer Jelle in het Dolhuys is, kunnen de bezoekers het best even op de website kijken.

Alhoewel het de langste knikkerbaan ter wereld is, weet Jelle nog niet of er ook een vermelding komt in het Guinness Book of Records. Als de tentoonstelling in het Dolhuys is afgelopen, wil Jelle de baan verhuizen naar Amersfoort. ,,Ik zoek daarvoor in het najaar nog een ruimte.’’ Het lijkt hem leuk om in Amersfoort een kerstknikkerbaan te kunnen bouwen. Mensen kunnen hem mailen via: jelleknikkers@hotmail.com

Openingstijden Het Dolhuys: maandag gesloten; Dinsdag t/m vrijdag: 10:00 tot 17:00; Weekend 12:00 tot 17:00 uur. Entreeprijzen: Volwassenen: € 7,50; Jongeren (13 tot 18 jaar), 65+en CJP: € 5,00; Kinderen t/m 12 jaar en vrienden van het Dolhuys krijgen gratis toegang.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie