‘Het doet goed om goed te doen’

8 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

In het restaurant van het Golden Tulip Berghotel staan op een lange tafel nog restanten van een High tea. Buiten zit het zonnige terras vol met zakenlieden in pak. Harold Warmelink, directeur van het Golden Tulip Berghotel is initiatiefnemer van de nieuwe stichting.

Horeca wil eigen imago verbeteren AMERSFOORT - Stichting Gastvrij wil het imago van de horeca verbeteren. Stichting Gastvrij stimuleert horeca-ondernemers om maatschappelijk verantwoord te ondernemen, bijvoorbeeld door hun bedrijf open te stellen voor doelgroepen die daar niet vanzelfsprekend komen. Gastvrij werkt daarvoor samen met de Zonnebloem. Op termijn moeten meer maatschappelijke organisaties zich aansluiten, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen en psychiatrische instellingen.

door Henriette Greidanus

Markante ondernemer

Warmelink, vertelt in een stortvloed van woorden over het project: ,,Ik werd vorig jaar voorgedragen als meeste markante horecaondernemer van Midden-Nederland. Ik moest toen op papier zetten wat ik doe aan maatschappelijk betrokken ondernemen. Het bleek best veel te zijn”, vindt de hotelier. ,,Ik wilde andere horecaondernemers stimuleren ook actief te worden. Zo verbeter je je imago, het kweekt goodwill en levert veel publiciteit op. Het geeft ook een goed gevoel: het doet goed om goed te doen”, lacht de hotelier, ,,en is het ook nog eens commercieel aantrekkelijk.

Schaamte

,,Overigens”, merkt hij op, ,,ontdekte ik tot mijn verrassing dat 50% van de horecaondernemers al maatschappelijk actief is. Het is alleen niet zichtbaar. In Nederland hangen we het niet aan de grote klok, als we iets doen voor een ander. Maar we hoeven ons er toch niet voor te schamen als we maatschappelijk actief zijn! Doordat horecaondernemers zien wat anderen doen, komen ze zelf ook op ideeën, je inspireert elkaar.”

Gastvrij maakt haar opstart in Amersfoort, maar de ambitie is om landelijk te gaan werken. Vandaar ook dat contact is gezocht met de landelijk werkende vereniging Zonnebloem. Die probeert door de inzet van vrijwilligers sociaal isolement bij ouderen, gehandicapten en zieken te voorkomen. Onlangs zijn vrijwilligers van de Zonnebloem verwend met een High Tea in het Berghotel.

Het komende jaar staan nog veel meer activiteiten op de agenda. Zo gaan de leerlingen van Leerhotel Het Klooster koken met cliënten van de Symfora Groep voor vrijwilligers en gasten van de Zonnebloem. Dierenpark Amersfoort opent de deuren voor gasten van de Zonnebloem en er komt een conferentie over het voorkomen van eenzaamheid.

Lage kosten

,,Het hoeft niet veel te kosten”, benadrukt ondernemer Warmelink. ,,Een ondernemer kan iets organiseren op een dag dat het in het bedrijf niet zo druk is. Je kunt je personeel stimuleren om die dag gratis te werken en misschien zijn er wel wat leveranciers die jouw activiteit willen sponsoren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie