Bomenkap lijkt onafwendbaar

1 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

De woonschippers vinden onder meer dat het besluit om de bomen te kappen, niet goed door het Waterschap is gemotiveerd. Volgens hen is de veiligheid niet in het geding. Bovendien vinden ze, dat er gezocht moet worden naar een alternatief voor de bomenkap. Ook twijfelen de woonschippers aan de objectiviteit van de onderzoeken, die in opdracht van de gemeente zijn uitgevoerd. In die onderzoeken staat dat de bomen alleen kunnen blijven staan als er dure maatregelen worden genomen. Maar de woonschippers denken dat er goedkopere alternatieven zijn.

Gemeente moet huiswerk overdoen AMERSFOORT - Dat een groot aantal bomen op de Grebbeliniedijk gekapt wordt, lijkt na een uitspraak van de Utrechtse rechtbank vorige week onafwendbaar. De bomen moeten gekapt worden volgens de nieuwe regels (de ‘keur’) van het Waterschap Vallei & Eem. Wanneer er bomen omvallen, kan dit tot een dijkdoorbraak leiden. Drie woonschippers waren het niet eens met de nieuwe keur en stapten naar de rechter. Maar die stelde hen in het ongelijk.

door Natanja Vreugdenhil

Maar volgens de rechter heeft het Waterschap goed onderbouwd, waarom de bomen moeten worden gekapt. Bovendien vindt de rechter dat de woonschippers hun standpunt, dat er goedkopere alternatieven zijn voor de bomenkap, niet goed hebben onderbouwd. Ook oordeelt de rechter dat de rapportages in opdracht van de gemeente objectief tot stand zijn gekomen. Tenslotte weegt de veiligheid van de dijk zwaarder dan de belangen van de woonschippers, zo vindt de rechtbank.

Vergunningen

In een andere zaak werden de drie woonschippers echter in het gelijk gesteld. Zij zijn het niet eens met de visie van de gemeente dat er geen vergunningen nodig zijn om de bomen op de Grebbeliniedijk te kappen. Volgens de gemeente vallen de bomen onder een regeling voor bosbouw, waarbij de kap alleen maar gemeld hoeft te worden bij het Ministerie. In dat geval is er geen kapvergunning nodig en hebben omwonenden geen inspraak. In eerste instantie vroeg de gemeente wél een kapvergunning aan, maar later kwam ze hier op terug.

Ten onrechte, zo oordeelde de Utrechtse rechtbank. Volgens de rechter kan de gemeente onvoldoende onderbouwen dat de bomen op de Grebbeliniedijk onder de boswetregeling vallen. De gemeente moet dus alsnog de inspraakreacties van omwonenden bekijken en vaststellen of de kapvergunningen kunnen worden verleend.

Volgens gemeentewoordvoerder Mirjam Boon komt de kap van de bomen, die halverwege september is gepland, niet in gevaar. Ook woonschipper Paul van der Zwart vermoedt dat de bomen uiteindelijk toch worden gekapt. Toch is hij blij met de uitspraak van de rechter. ,,Het gaat om het principe. De gemeente moet haar procedures goed laten verlopen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie