Gemeente en gemeenteraad dienen bezwaarschrift in bij Commissariaat

1 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - De gemeenteraad heeft woensdag 25 juli bij het Commissariaat voor de Media officieel een bezwaarschrift ingediend tegen het besluit van het Commissariaat de zendmachtiging aan de Vereniging De Stadsomroep te geven. De raad wil dat het Commissariaat de toewijzing van de zendtijd aan Omroep Amersfoort intrekt en deze toewijst aan de Stichting Eemstad RTV. De raad vindt dat het Commissariaat onvoldoende gewicht heeft gegeven aan het advies van de gemeenteraad en heeft verzuimd aan te geven waarom het advies van de gemeenteraad niet in redelijkheid gevolgd had kunnen worden.

door John Spijkerman

De gemeenteraden van Amersfoort en Leusden adviseerden het Commissariaat voor de Media in april om de zendmachtiging aan Eemstad RTV te verlenen. In het gros van de gevallen neemt het Commissariaat het advies van de gemeenteraad over, maar dat gebeurde hier niet. Het Commissariaat geeft geen argumenten waarom van het advies van de gemeenteraad is afgeweken, vindt de gemeenteraad.

Volgens de raad heeft het Commissariaat zich geplaatst in de positie van de gemeenteraad en afwegingen gemaakt die eigenlijk bij de gemeenteraad thuishoren, als volksvertegenwoordigend orgaan. De gemeenteraad vraagt ruimte van het Commissariaat voor het zelf beoordelen van de geschiktheid van een aanvrager om zendtijd en voor het voeren van een eigen beleid. De raad zet vraagtekens bij de manier waarom het bestuur van Vereniging De Stadsomroep werkt. Genoemd worden de inadequate ledenadministratie van Omroep Amersfoort, het royeren van kritische leden en het niet overgaan naar een stichtingsvorm. ,,Een vereniging die haar leden niet kent en waarvan het niet duidelijk is of het bestuur het vertrouwen van een meerderheid van leden geniet, is in onze ogen niet geschikt als lokale omroep te fungeren'', schrijf de gemeenteraad in zijn bezwaarschrift.

De raad vindt dat de zendtijd moet worden toegekend aan een omroepinstelling die zorgt voor vernieuwing, bestuurlijk stabiel is en goed ingebed in de Amersfoortse samenleving. De gemeenteraad vindt dat de continuïteit van de lokale omroep het best is gediend door de zendtijd aan Eemstad RTV toe te wijzen. De raad is ook bang dat de financiële situatie bij Omroep Amersfoort niet verbetert, waardoor juist de continuïteit van de lokale omroep in gevaar komt. Aangezien de raad moet instemmen met de subsidie voor de lokale omroep, vindt de gemeenteraad het zijn verantwoordelijkheid te letten op een juiste besteding. De raad wijst erop dat er een kritische afweging is gemaakt voor Eemstad. Er is geen sprake geweest van een nek-aan-nekstrijd, zoals het Commissariaat aangeeft.

De gemeenteraad is het op voorhand oneens met het standpunt van het Commissariaat mocht het bezwaarschrift van de Amersfoortse gemeenteraad niet in behandeling worden genomen, omdat de gemeenteraden 'slechts' een advies geven. Om er toch zeker van te zijn dat het bezwaarschrift door het Commissariaat in behandeling wordt genomen, heeft het college van b. en w. namens de gemeente eenzelfde bezwaarschrift ingediend. Het college stelt daarin dat de gemeente een rechtstreeks belang heeft bij het besluit van het Commissariaat: niet alleen maakt de gemeente het beleid voor de lokale omroep, ook financiert de gemeente de omroep voor een belangrijk deel en ten slotte schept de gemeente de kaders waarbinnen de lokale omroep kan functioneren.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie