'Geen radicalisering in Amersfoort door moslimpredikers'

1 augustus 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - B. en w. zijn er van op de hoogte dat salafistische predikers Amersfoort bezoeken, maar vinden het niet wenselijk die informatie openbaar te maken. Dit schrijft het college in antwoord op vragen van de BPA over radicale moslimpredikers De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) informeren de politie en de burgemeester vertrouwelijk over signalen die kunnen wijzen op radicalisering, maar de situatie in Amersfoort is volgens het college niet zorgwekkend.

door John Spijkerman

Het salafisme is een brede ideologische stroming binnen de islam die terugwil naar de ‘zuivere islam’ uit de tijd van de Profeet Mohammed. Volgens de AIVD houdt een aantal predikers lezingen in een groot aantal moskeeën en islamitsche jongerencentra voor vooral Marokkaanse migrantenjongeren. Tijdens de lezingen wordt een onverdraagzame en anti-integratieve boodschap verkondigd. Bij sommige jongeren wakkert dat gevoelens aan van marginalisering en achterstelling, wat hun radicalisering kan bevorderen vrezen de AIVD en de NCTb. Volgens een artikel in het dagblad Trouw van 13 juni 2007 gaven de salafistische predikers het afgelopen jaar onder meer lezingen in Amersfoort, Apeldoorn Ede en Utrecht. De BPA stelde er vragen over.

B. en w. noemen Amersfoort één van de vele steden is die worden bezocht door salafistische predikers. ,,De zorg hierover zit hem niet zozeer in de lezingen die in de moskeeën plaatsvinden; die hebben een min of meer publiek karakter. De zorg gaat vooral uit naar die situaties waarin de lezingen in een kleinere kring, met een besloten karakter, worden gehouden.'' Het college wil niet aangeven welke salafisten-prediker te gast zijn geweest in Amersfoort. Ook wordt niet ingegaan op de vraag hoe vaak Amersfoort bezocht is en in welke moskee de predikers zijn geweest. Vanwege het 'vertrouwelijk karakter' van de informatie zeggen b. en w. niet te willen ingaan op deze vragen.

Omdat de informatie en de signalen over radicalisering in Amersfoort volgens b. en w. niet zorgwekkend zijn, is er ook geen reden de gemeenteraad vertrouwelijk over de kwestie te informeren. Het college vindt dat er niet te snel automatisch een koppeling wordt gelegd tussen traditionele/fundamentalistische stromingen binnen de verschillende geloofsovertuigingen en gewelds(dreiging) en/of terrorisme.

Fractievoorzitter Van Wegen vindt dat het college de raad niet serieus neemt door informatie achter te houden. Hij wil de kwestie na de zomervakantie aan de orde stellen in de gemeenteraad. De kwestie rond de salafistische predikers is wat dat betreft niet uniek, stelt Van Wegen. Zo vindt hij het bijvoorbeeld onverteerbaar dat hij via een televisie-uitzending van RTV Utrecht uit de mond van burgemeester moet horen dat de stille tocht voor Babak werd afgelast omdat er gewapende Antillianen op weg naar Amersfoort waren. Als raadslid wil Van Wegen dergelijke informatie graag van te voren weten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie