Steve Darcis wint Dutch Open Tennis 2007

25 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Foto’s Janus Visser/BDU

AMERSFOORT - De Belgische qualifier Steve Darcis werd afgelopen zondag in het Amersfoortse sportpark De Bokkeduinen de verrassende winnaar van de 50e editie van het Dutch Open Tennis 2007. In een door regenval verlate finale op het centre court versloeg hij in twee sets (6-1 en 7-6) de even zo zeer verrassende Oostenrijker Werner Eschauer. De eerste vijf games van deze finale waren al binnen een kwartier een prooi voor de Belg, die de Oostenrijker met twee breaks geen schijn van kans gaf. Na het binnenhalen van de eerste set door Darcis leek Eschauer zich wat te herstellen in de tweede set, maar verviel in de tiebreak van die tweede set weer in zijn oude ritme wat hij etaleerde in de eerste set. Eschauer na het verlies van de tweede set en de finale: “ Ik zoek geen enkele excuus voor mijn nederlaag. Complimenten aan Steve die door zijn goede spel de terechte winnaar is. De eerste set speelde ik gewoon slecht en de tweede set verloor ik op een paar kleinigheden”. Voor de Belg Steve Darcis lijkt de winst op dit Dutch Open Tennis zijn definitieve doorbraak. Door een zware blessure zakte hij van een 138e plaats op de wereldranglijst af naar een plaats ergens rond de 500. Deze plaatsing was zeker deze week niet af te lezen uit zijn spel, want met acht indrukwekkende zeges op rij (inclusief de kwalificatiewedstrijden), werd hij in deze 50e jubileumuitvoering van het Dutch Open Tennis de meer dan terechte winnaar. Tevens werd hij in de geschiedenis van dit ATP toernooi de eerste qualifier die het Dutch Open op zijn naam wist te schrijven.

Finale herendubbel

Voorafgaand aan bovengenoemde finale heren enkelspel werd om 12.00 uur op het centre court de finale gespeeld in het heren dubbelspel tussen het Argentijnse duo Brzezicky/Guzman en het Nederlandse gelegenheidsdubbel Haase/Wassen. Bij een stand van 2-2 werd datgene bewaarheid wat al lange tijd in de lucht hing: Regen!! Het publiek vluchtte ijlings naar het promodorp, want zelfs de paraplu was niet bestand tegen de hoeveelheid regen die het centre court teisterde. Rond 15.45 uur werd dit duel hervat, waarbij er werd uitgeweken naar baan 1. Met een 2-2 leek er vooralsnog niets aan de hand voor het Nederlandse tennisduo, maar niets bleek minder waar te zijn. Met fantastisch spel aan Argentijnse zijde werden Robin Haase en Rogier Wassen letterlijk van de baan geveegd. In minder dan een half uur was de partij voorbij en spraken de setstanden (6-2/6-0) voor zich. Brzezicky/Guzman waren meer dan een maatje te groot en werden de terechte winnaars in het dubbelspel van deze 50e editie van het Dutch Open Tennis.

Terugblik Nederlandse inbreng

Ondanks verlies van Robin Haase in het dubbelspel op de slotdag van deze jubileumeditie Dutch Open Tennis, was hij toch gedurende de week de Nederlandse smaakmaker die met bij vlagen briljant spel een halve finale plaats wist af te dwingen en hierin nipt ten onder ging tegen de latere finalist Werner Eschauer. Ook Thiemo de Bakker speelde niet onverdienstelijk en stuurde in zijn eerste partij de gedoodverfde winnaar Massu naar huis, waarna ook hij in de tweede ronde afscheid moest nemen. De derde Nederlandse deelnemer in het hoofdtoernooi Raemon Sluiter wist weliswaar in de eerste ronde zijn partij te winnen tegen de Peruaan Horna, maar moest in de tweede ronde lijdzaam toezien dat de winst was weggelegd voor de latere Oostenrijkse finalist Eschauer.

Slotaccoord

Toernooidirecteur Hans Felius kan terugblikken op een toch wel geslaagde uitvoering van de 50e editie van het Dutch Open Tennis in Amersfoort. Ondanks de tegenvallende publieke belangstelling (regen, snelle uitschakeling van vijf van de acht geplaatste spelers!!) was de combinatie tennis en entertainment (Entertennisment) meer dan geslaagd en liep organisatorisch alles gesmeerd. Ook de vernieuwde opzet van het promodorp en het centre court dat er beter bij lag dan ooit, vormden mede de pijlers voor een geslaagde jubileumuitvoering. Toch zou moeten worden bezien of komende jaren het toernooi niet kan worden vervroegd (voorafgaande aan Roland Garros), zodat het spelersveld mogelijk nog aantrekkelijker gaat worden dan afgelopen jaren en wat zeker veel meer publiek (niet onbelangrijk) naar de Bokkeduinen zal brengen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie