De L’ Ecluse exposeert in wijnhandel

18 juli 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - Vooral gezichten zijn onderwerp van schilderijen en tekeningen van Clasien de L’Ecluse. Ze schildert met heldere kleuren waaronder veel blauwen en gelen zowel op papier als op linnen en werkt met gemengde technieken, verf en krijt, kwast, roller of hand.

door Ellen de Jong

,,Naar mijn gevoel teken en schilder ik - dat is voor mij bijna één woord - zolang ik leef. Mijn vader was reclametekenaar maar hij maakte ook tekenfilmpjes die mij inspireerden. Ik ben al vroeg naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag gegaan en vanaf die tijd ben ik, met een korte periode van stilstand vanwege ziekte van mijn ouders, altijd beeldend aan het werk en geef ik er ook les in.”

Waren je onderwerpen van meet af aan gezichten? ,,Heel vroeger heb ik allerlei dingen gedaan; voornamelijk stillevens in olieverf, want acryl bestond toen nog niet. Maar vooral mijn koppen en portretten hebben de laatste vijftien jaar steeds meer vorm gekregen. En die zijn nu helemaal mijn thema.”

‘Vrouw met bloem’, ‘Japanse Boerenvrouw’ en ‘Meisje’ zijn een paar voorbeelden van haar sprekende, in mooie heldere kleuren weergegeven gezichten. Ze hebben iets melancholieks.

Vanwaar die fascinatie ervoor?,,Dat heb ik me ook wel eens afgevraagd, hoe dat nu eigenlijk komt. Ik heb me de laatste jaren bedacht dat het met mijn vader te maken heeft. Hij was namelijk ook clown en ik ging als kind vaak met hem mee. Als hij zijn gezicht schminkte vond ik dat zo bijzonder en daarom zijn gezichten me wellicht gaan boeien. Gezichten zijn twee ogen, een neus en een mond, maar daar valt zoveel mee te doen en dat blijft altijd spannend. Überhaupt zijn mensen inspirerend.”

Je laat ze onder je handen groeien.

,,Ze vormen zich terwijl ik bezig ben, althans in mijn vrije werk. Portretten die ik naar model maak ontstaan in wisselwerking met mijn model en mezelf. Daarbij let ik natuurlijk op de persoonlijkheid en gelijkenis. Ook die groeien onder m’n handen, maar die andere meer want ik weet niet van tevoren wat ik ga maken. Het gebeurt op het papier of op het doek.” Maar als je een opdracht krijgt moet het toch écht lijken.

,,Ja, dat moet het, maar ik maak de mensen wel duidelijk dat ik geabstraheerd werk en als het portret niet naar hun zin is denk ik, laat het maar, dan hoeven ze het voor mij niet mee te nemen. Vaak voel ik al direct of het in goede aarde valt of niet. In de loop der tijd ben ik wel, als ik een model heb, beter in staat in iemands karakter te kruipen. Dat gaat steeds gemakkelijker evenals het me minder moeite kost die dingen eruit te halen die ik belangrijk vind. Maar ik probeer niet stil te staan in mijn werkwijze, ik zoek telkens weer naar nieuwe mogelijkheden en een andere manier van vormgeving. Het is altijd leuk om terug te kijken: o, ja, toen maakte ik dat zus en nu zo.”

Voor de toeschouwer misschien niet eens opvallend. ,,Nee, want ik hoor vaak om me heen, dat is van Clasien. Dan denk ik: hoe kan dat, want ik ben veranderd.”

u Tot 4 augustus. Zuidsingel 62. Zie ook www.riekviehoff.nl/galerie.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie