‘Huis voor cultuur en ontmoeting’

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

In de nu nog onafgemaakte theaterzaal van De Kamers zetten directeur Koos Koolstra van De Alliantie Eemvallei en Van der Meulen en Van Oord maandagmiddag hun handtekening onder de overeenkomst waarin de deal formeel wordt bezegeld, waarna er getoast wordt en er champagne wordt gedronken.

De Kamers kost Alliantie Eemvallei 1,9 miljoen VATHORST - ,,Het moet een plek worden waar mensen uit Vathorst kunnen genieten van cultuur en elkaar kunnen ontmoeten,’’ vertelt Jos van Oord maandagmiddag over het culturele initiatief De Kamers. Vlakbij de Brink staan de kubussen van De Kamers, nu nog afgesloten met een bouwhek, maar op 3 september zal dat heel anders zijn als het centrum officieel wordt geopend. Bijna twee miljoen euro heeft woningbouwcorporatie De Alliantie Eemvallei neergelegd om de culturele droom van initiatiefnemers Jan van der Meulen en Jos van Oord te verwezenlijken. Zij huren De Kamers voor 50.000 euro per jaar van de corporatie.

door John Spijkerman

,,We dachten aanvankelijk aan twee bouwketen en een noodunit’’, vertelt Jos van Oord lachend als hij spreekt over de eerste ideeën over De Kamers. ,,Wij wilden een huis voor cultuur en ontmoeting. Het moest een cultuur van gastvrijheid uitstralen.’’ In de Kamers is er ruimte voor onder meer film, theater, thema-bijeenkomsten, workshops en koken. Het horeca-gedeelte is in handen van Carla Boelen. Met hun ideeën stapten Van oord en Van der Meulen naar het Ontwikkelings Bedrijf Vathorst (OBV). Giel van der Vlies van het OBV vertelt dat de twee keten aanvankelijk gepland waren op de berg van Smink!

Ook na fondsenwerving bleef er aanvankelijk een gat over op de begroting. Op dat moment gingen Van Oord en Van der Meulen praten met De Alliantie Eemvallei. ,,Dat waren geen lange gesprekken, maar ze zaten wel vol dynamiek’’, weet Van der Meulen. ,,De corporatie wordt huurbaas en wij zijn huurder, maar we zijn vrij in wat we mogen doen’’, vertelt een blije Van der Meulen. ,,We knijpen elkaar nog steeds in de arm, om te kijken of het echt waar is’’ ,,En het grootste voordeel is, dat we nu geen sores hebben met het onderhoud, zodat we ‘s nachts niet hoeven te worden wakker gebeld ‘’, meent Van Oord.

Bindend

,,Je kunt bijna niet anders dan enthousiast worden voor dit project’’, vertelt directeur Koos Koolstra.,,In september zijn we met elkaar in gesprek geraakt. We moesten er eerst we even over nadenken, want alles wat we als woningbouwcorporatie doen, moet met wonen te maken hebben.’’ Die relatie lijkt hier op het eerste gezicht niet aanwezig, maar corporaties zijn tegenwoordig ook heel nadrukkelijk betrokken bij het welzijn in de wijk. En daar horen ook voorzieningen bij die bindend werken. ,,Door een cultureel programma neer te zetten, raken mensen betrokken bij elkaar en bij bij de wijk.Je ondersteunt de binding tussen mensen’’, meent Koolstra. ,,Dit is niet onze core business, maar er zijn bijzondere uitzonderingen.’’ Voor De Alliantie Eemvallei is De Kamers zo’n uitzondering. Bijkomend voordeel is dat de corporatie in voorkomende gevallen ook zelf gebruik kan maken van De Kamers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie