‘Je kunt kinderen gek krijgen’

11 juli 2007 om 00:00 Nieuws

,,Ik weet niet wat mij overkomt”, zegt juf Alice tegen de kleintjes van ‘haar’ groep een. Van alle klassen krijgt ze een afscheidscadeau, maar daar moet ze eerst wel iets voor doen. Juffrouw Alice hield van een schoon en opgeruimd lokaal, dus ligt er in elke klas een klusje klaar. In groep een zijn ‘s morgens slingers gemaakt en liggen de plakselmatjes nog op tafel. ,,Juf Alice, wil je nog één keer laten zien hoe dat opruimen ook al weer moet?” Juf Alice wil dat best, maar vraagt de hulp van de klas. ,,Wie kan er hier goed schoonmaken?” Alle handen van de kleuters schieten meteen de lucht in om de juf te helpen.

De Achtbaan neemt afscheid van juf Alice ZIELHORST - ,,Juf Alice is erg lief”, verwoordden de kinderen zonder uitzondering bij het afscheid van hun juffrouw. Voor Alice Westen-Bredenoord (62) kwam er donderdag een einde aan 42 jaar werken in het onderwijs. Op haar laatste werkdag bij Daltonschool De Achtbaan, waar ze de afgelopen 17 jaar voor de klas stond, werd ze overweldigd door de bloemen, cadeautjes en hartelijke woorden.

door Natanja Vreugdenhil

Na de kweekschool werkte Alice Westen-Bredenoord als kleuterleidster op verschillende Amersfoortse scholen. ,,De vrolijke wereld van kleuters vind ik leuk”, vertelt ze . ,,Hun onbevangenheid, maar ook de liefde die je van hen krijgt. En de grapjes; je kunt kinderen zo gek krijgen als je wilt.” Juf Alice genoot ervan om de kleuters te zien groeien in hun ontwikkeling. ,,Zo’n grote school is eerst best bedreigend voor een kleuter en het is vaak moeilijk voor ze om afscheid te nemen van hun moeder. Maar na drie maanden zijn de kleuters een stuk flinker en zelfstandiger en durven ze meer.”

Sinds ze op haar 19e begon met werken, is er veel veranderd, zegt juf Alice. ,,De maatschappij is meer hectisch geworden. Vroeger was er meer rust en ruimte. Veertig jaar geleden waren de schooltjes kleiner, dat gaf de kinderen misschien een veiliger gevoel. Maar op de De Achtbaan is dat wel goed opgelost. Elk kind heeft er een maatje om er samen mee aan opdrachten te werken of op het schoolplein te staan. Kinderen leren zo om samen te werken en voor elkaar te zorgen.” Toen De Achtbaan een Daltonschool werd, leerde juf Alice volgens deze visie te werken. ,,Dat gaf mij nieuwe inspiratie”, vertelt ze, ,,je vervalt op een gegeven moment in herhaling.”

Bente Koops, Jolijn Jansen en Wytze Twigt zijn inmiddels tien, maar kunnen zich nog goed herinneren hoe het was bij juf Alice in de kleuterklas. ,,Ze was heel lief en aardig en deed altijd leuke dingen”, weet Bente nog. ,,Het was altijd gezellig bij haar, gewoon door hoe ze was”, zegt Jolijn. ,,Ze zei altijd, als je koffie drinkt, krijg je rood haar”, herinnert Wytze zich. ,,Omdat ze zelf rood haar heeft en veel koffie dronk.” ,,Juf Alice was ook heel behulpzaam. Als je iets niet begreep, ging ze bij je zitten en het extra goed uitleggen”, vertelt Bente. Toen de drie niet meer bij juf Alice in de klas zaten, was dat wel even wennen. ,,Alle juffen en meesters zijn aardig, maar wel heel anders”, zeggen de drie.

Juf Alice vindt het ,,onwerkelijk en moeilijk” om afscheid te nemen van de kinderen. ,,Maar, ik kan altijd nog eens terugkomen”, voegt ze eraan toe.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie