Meer dan een goede buur

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Zaterdagochtend was er voor de negen woongroepen voor ouderen de mogelijkheid zich te presenteren in activiteitencentrum Labyrinth- De Drietand. Belangstellenden konden zich hier informeren en eventueel inschrijven op de wachtlijst. Naast Amersfortia waren er presentaties van de woongroepen Castellum, Nimmerdor, Nieuw Wede, Nieuw Amer, de oudste woongroep Bloemendalse Buitenpoort en de nieuwste Centro Vida in Vathorst.

Woongroepen presenteren zich aan ouderen KRUISKAMP - Een fijne plek om te ontspannen, tot jezelf te komen en eventueel samen een bakkie doen, de aardappels schillen of met elkaar gewoon leuke dingen doen. ‘Een woongroep moet als ‘thuiskomen’ aanvoelen en je moet er eentje zoeken die bij jou past’, aldus Greet van der Linden van de ouderenwoongroep Amersfortia

door Hans Duyvensz

Greet van der Linden: ,,Ik ben geboren op de Scheltussingel nummer 8 en nu woon ik in Amersfortia op nummer 140 en kijk ik weer naar m’n oude stekkie. De ouderenwoongroep voelt echt als thuis; je bent er voor elkaar, maar je hebt wel je eigen voordeur. We zijn echter geen verzorgingshuis; maar laatst had ik mijn pols gebroken en dan zijn ze er wel voor je. Mijn ene buurvrouw kon mijn rits dichtdoen en een ander maakte wat meer eten klaar. Dan zie je dat je ergens op kan terugvallen.”

Henk en Adri van de Wakker van ouderenwoongroep Nieuw Amer in Nieuwland zijn allebei laaiend enthousiast over hun speciaal voor woongroepen gebouwde pand: ,,Het is een prachtige combinatie van samen dingen doen maar wel je eigen privacy behouden; we hebben allemaal onze eigen voordeur en soms doen we gezellig dingen samen. Er wonen hier nu zo’n 40 mensen en af en toe gaan we samen eten aan zo’n grote lange tafel of we doen ’s ochtends eens een bakkie. Maar we houden het kort genoeg om met elkaar te praten en niet over elkaar. We maken ook geregeld samen uitstapjes naar de Flint of de Speeldoos in Baarn. Maar als van een echtpaar de man geen zin heeft, zegt hij gewoon ‘toedeledokie’ en gaat lekker biljarten met de andere mannen.”

Amersfoort telt inmiddels negen woongroepen voor ouderen en één in oprichting in De Laak, Vathorst. Truus Noij, bewoonster van de woongroep Nieuw Wede in Hoogland, is lid van de werkgroep coördinatieteam woongroepen en organisator van de info ochtend: ,,Mensen moeten eigenlijk eerst even langs de woongroepen hoppen om te zien wat bij hen past. Iedere woongroep heeft een eigen sfeer en eigen voordelen; onze woongroep Nieuw Wede ligt bijvoorbeeld op een prachtige locatie, met een gemeenschappelijke moes- en siertuin. De woongroepen in Nieuwland, Vathorst en ook Nimmerdor zijn vrij recent opgeleverd en hebben dus vaak hele mooie nieuwe ruime appartementen. Wat je bij alle woongroepen wel ziet is dat er een goede mix is van een eigen huis enerzijds en een gemeenschappelijke ruimte met gezamenlijke activiteiten anderzijds.

Belangstellenden kunnen zich bij elke woongroep op een wachtlijst plaatsen en meestal komt er dan eerst een kennismaking om te zien of het van twee kanten klikt. Bij de meeste woongroepen kan je je inschrijven als je 55 bent tot zo rond de 70 jaar. Wat je ook ziet is dat de meeste woongroepen graag mannen hebben.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie