‘Kunnen Hongaren wel jumpen?’

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Je bent jong en woont in Amersfoort. Of: je bent jong en woont in Demecser, Hongarije. Ziet je leven er dan redelijk hetzelfde uit of is het een verschil van dag en nacht? Een groep van ongeveer vijftien jongeren uit beide steden heeft de kans om dit zelf te ontdekken. Op 13 juli komen de Hongaarse jongeren naar de keistad, voor een actieve en inspirerende week met hun Hollandse leeftijdsgenoten.

door Christl Korzelius

Lizzy en Mandy van Valkengoed en Anne Wanning hebben er heel veel zin in. Samen met elf andere tieners uit Amersfoort gaan zij ervoor zorgen dat de Hongaren de week van hun leven hebben. Ze kennen elkaar van de kerk, de hervormde Adventkerk. Deze gemeente heeft al vele jaren contact met een hervormde gemeente in Demecser. Dit stadje ligt op bijna 2000 km. rijden, tegen de Oekraïense en Roemeense grens aan. Het is voor de eerste keer dat de Hongaarse jongeren naar Nederland komen. In voorgaande jaren is er tweemaal een jongerenreis van de Adventkerk naar Hongarije geweest. Begeleider Frank Houwaard:’In Hongarije zit het economisch tij niet zo mee en er is niet zoveel geld voor culturele uitwisseling. Daarom hebben wij geld ingezameld om het programma mogelijk te maken.’ Lizzy, Mandy en Anne vertellen hoe dat gelukt is:’We hebben een partij vlaaien goedkoop ingekocht in België en die hier verkocht. Dat heeft een flink bedrag opgeleverd. Ook hebben we een collecte in de kerk gehouden en daar kwam nog eens duizend euro uit. We worden echt gesteund door het thuisfront. Er zijn bijvoorbeeld ook mensen uit de kerk die voor ons komen koken. En de Hongaarse jongeren gaan een avond voor ons koken, benieuwd hoe dat smaakt!’

De totale groep van Hongaarse en Amersfoortse jongeren verblijft in een kampeerboerderij in Otterlo en dat is het startpunt voor de activiteiten die de meiden en hun team hebben bedacht. ‘Het programma zit vol leuke activiteiten zoals boerengolf, dauwtrappen, naar het strand gaan, fietsen. We houden ‘Olympische spelen’, met volleybal, voetbal en tafeltennis. Verder willen we in Amsterdam een rondvaart door de grachten meemaken,’ vertellen ze vol enthousiasme.

Door zo’n week lang samen op te trekken, leer je de ander wel kennen. Mandy is heel benieuwd uit wat voor cultuur de Hongaarse jongeren komen. ‘Ik ben benieuwd hoe ze over bepaalde dingen denken. En hoe hun dagelijks leven in elkaar zit. Naar wat voor school gaan ze, wat doen ze in hun vrije tijd, hoe denken ze over het geloof? Wat voor muziek vinden ze leuk, doen ze aan jumpen, hebben ze internet en MSN?’

Vermaak en ontspanning is natuurlijk prima in zo’n ontmoetingsweek, maar er hoort ook een bezinnende kant bij. ’s Avonds bij het kampvuur komen gitaar en bijbel te voorschijn en is het tijd voor bijbelstudie en zang. Op zondag gaat de hele groep naar de Adventkerk. Daar zingen ze met z’n allen een lied voor de gemeenteleden. Later in de week is er een diaconale actie: een gezellige ochtend organiseren bij Reinaerde (voorheen de Heygraeff), waar mensen met een verstandelijke beperking wonen.

Na afloop van zo’n week houdt het ineens op. Lizzy denkt dat ze nog heel veel zullen nakletsen over hoe het was.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie