‘Veners’ grijpen kansen door Vathorst

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

Het sluiten van de tunnel en al de commotie daaromheen hebben de ondernemers van Hooglanderveen doen besluiten zich te verenigen. Niet alleen winkeliers maar ook andere ondernemers zien in de groei rondom de oude dorpskern mogelijkheden om kansen te pakken en het dorp een nieuwe impuls te geven.

Gemeente en OBV krijgen nieuwe gesprekspartner HOOGLANDERVEEN - Sinds 18 juni heeft Hooglanderveen haar eigen ondernemersvereniging. Het dorp wordt straks geheel door Vathorst omsloten. In het licht van deze ontwikkelingen hebben de ondernemers van het dorp zich verenigd om hun belangen beter te kunnen behartigen en om een duidelijk aanspreekpunt te zijn voor de gemeente en het OBV (ontwikkelingsbedrijf Vathorst).

door Els Verbeek

De vereniging die nu 26 leden telt, komt op 9 juli voor de oprichtingsvergadering bij elkaar. Wim Tomassen directeur van restaurant/zalencentrum Houtrust en voorzitter van de nieuwe vereniging zegt: ,,met de komst van Vathorst krijgt Hooglanderveen er 30.000 potentiële klanten bij. Voor de bewoners van Vathorst is de oude dorpskern veel dichterbij dan het stadhart van Amersfoort daar moeten wij als ondernemers ons voordeel mee doen.”

Verenigingsleven

Volgens Tomassen maakt het ook verenigingsleven een enorme groei door. De voetbalvereniging groeit enorm. Dat geldt ook voor de fanfare, de tennisvereniging en de sportschool. Vincent de Vries -die eetcafé Dims runt- bevestigt dat: ,,vijftig tot zestig procent van mijn klanten komt uit Vathorst” De sfeer van het dorpse karakter heeft voor de bewoners van de nieuwbouwwijk grote aantrekkingskracht. Maar alle ontwikkelingen zijn als er niets gebeurd, net zo goed een bedreiging voor de bestaande middenstand.

Supermarkt

Zo zijn de initiatiefnemers van de ondernemersvereniging blij dat op de plek van lagere school St Joseph over twee jaar een supermarkt wordt geopend. Het Hooglanderveense bouwbedrijf Van Bekkum gaat die ontwikkelen. Directeur André van Bekkum: ,,We gaan een supermarkt van 1000 m2 neerzetten met daarboven zeven appartementen. We hebben al onderhandeld over de uitbater, dat wordt een Boni. Dat past hier goed. Een compleet pakket aan levensmiddelen en scherp geprijsd.” Zo’n supermarkt functioneert als trekker en is van vitaal belang voor andere detailhandel in het dorp.

Tomassen: ,,We hebben al gekscherend gezegd Hooglanderveen wordt het nieuwe centrum van Amersfoort. Met de ondernemersvereniging willen we gaan nadenken hoe we het voor onze bewoners en voor ondernemers aantrekkelijker kunnen maken. We willen dat het dorp een goed voorzieningenniveau houdt. Op de plek van de Rabobank, die straks richting Vathorst verhuisd zijn er ook mogelijkheden voor nieuwe detailhandel.

Als vereniging willen we samen gaan nadenken hoe we ons kunnen onderscheiden en wat we aan speciaalzaken kunnen aantrekken. Na de zure appel van de tunnelsluiting is er toch weer licht aan het eind van de tunnel. Het dorp wordt van twee kanten weer goed bereikbaar en ligt nu ook vlakbij een NS Station.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie