‘Uit zorg voor onze mensen’

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

In maart dit jaar werden er losse asbestvezels in het museum aangetroffen. Die kunnen bij inademing diep in de longen doordringen en op termijn buikvlieskanker, longvlieskanker en stoflongen veroorzaken. Het kan decennia duren voordat iemand die aan asbestvezels is blootgesteld ziek wordt. Afhankelijk van de mate van blootstelling worden medewerkers van museum Flehite daarom geregeld medisch onderzocht. Amersfoort in C betaalt deze onderzoeken.

Onderzoek naar 30 jaar asbest in museumgebouw BINNENSTAD - Amersfoort in C, de overkoepelende organisatie voor de Amersfoortse musea, laat de feiten van dertig jaar asbest in museum Flehite vastleggen door het gerenommeerde bureau Price Waterhouse Coopers. Zo wil de organisatie voorbereid zijn op mogelijke toekomstige schadeclaims van asbestslachtoffers.

door Natanja Vreugdenhil

,,Nu zijn er nog geen slachtoffers, maar dat kan de komende dertig jaar veranderen”, zegt directeur Gerard de Kleijn van Amersfoort in C. ,,Er is dan waarschijnlijk een nieuw bestuur, maar dat moet over de juiste feiten beschikken.”

Door interviews te houden en documenten te verzamelen brengt het onderzoeksbureau de feiten rondom het asbest in kaart. ,,Mocht er dan iemand ziek worden, God verhoede het, dan kan niemand meer onder zijn verantwoordelijkheid uit. Als een slachtoffer iemand aansprakelijk wil stellen, maakt het document zijn of haar rechtspositie zo sterk mogelijk.”

Het feit dat Amersfoort in C opdracht heeft gegeven tot het onderzoek, betekent volgens De Kleijn niet dat de organisatie ook de aansprakelijkheid aanvaardt. ,,Het onderzoek is een pragmatische oplossing. Wij hebben de opdracht gegeven in goed overleg met de oudheidkundige vereniging Flehite. Die is als eigenaar verantwoordelijk voor het gebouw. Het museum is verantwoordelijk voor het werkklimaat van de werknemers. Wij laten het onderzoek doen uit zorg voor onze mensen.”

De kosten bedragen volgens De Kleijn ,,enkele tientallen duizenden euro’s” en worden betaald uit een gemeentelijke subsidie vanuit het Calamiteitenfonds. De gemeenteraad heeft er inmiddels mee ingestemd dat de gemeente het museumgebouw voor niets overneemt. De gemeente neemt dan de kosten van de asbestsanering van het gebouw voor haar rekening. De overname moet nog wel op papier worden geregeld. Daarbij wordt vastgelegd dat de gemeente geen aansprakelijkheid voor de asbestproblemen overneemt.

Wie de asbest in de jaren ‘70 in het museum heeft geplaatst, is volgens De Kleijn reeds bekend. Maar voordat het onderzoek is afgerond, wil hij hierover geen uitspraken doen. Naar verwachting is het onderzoek in september gereed. De Kleijn: ,,In het onderzoeksrapport staan straks geen conclusies, maar puur feiten en interviews. We willen ons archief op orde brengen voor de toekomst.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie