BC Amersfoort schrijft geen geschiedenis

4 juli 2007 om 00:00 Nieuws

De eindstrijd eindigde in een anti-climax voor de pupillen van coach Fred van Wankum. Na vier uitstekende resultaten in poule A, waarin Amersfoort slechts één punt (6-1 tegen het Belgische W and L) moest inleveren, mocht de thuisploeg na drie dagen heel voorzichtig aan het winnen van de eerste Europa Cup in de geschiedenis van de ambitieuze club denken. Zeker toen Amersfoort zaterdag in de halve finale met het sterke CB Soderin Rinconada wist af te rekenen. De club uit het Spaanse Sevilla was na zes partijen verslagen (4-2) en werd daarmee veroordeeld tot het spelen van de kleine finale.

AMERSFOORT - New League Primorye, een in Nederland onbekende badmintonclub uit een plaats in de buurt van het Russische Wladiwostok, is zondag in Amersfoort de nieuwe Europese kampioen geworden. In de Juliana van Stolberghal voorkwamen de badmintonners uit het Oostblokland dat BC Amersfoort geschiedenis kon schrijven. De finale eindigde in een 4-2 overwinning voor de Russen.

door Balt Gmelig

De tweede halve finale was al na vijf partijen beslist in het voordeel van Kastrup-Magleby, een van favorieten voor de Europese clubtitel. De Denen waren echter geen partij (4-1) voor New League Primorye. ,,Wij hadden ons ook gefocust op die Denen en die Fransen (Issy Les Moulineaux)”, reageerde Van Wankum na de finale. ,,En dan komt er ineens zo’n verschrikkelijk goeie Russische ploeg naar voren”.

Zijn spelers konden er over meepraten. Amersfoort keek in de finale al snel tegen een achterstand aan door een nederlaag (12-21, 20-22) van het mixed dubbel Eric Pang/Lotte Bruil-Jonathans tegen het Russische duo Evgenij Dremin/Valeria Sorokina. Yao Jie gaf Amersfoort weer hoop door haar partij tegen Evgenia Dimova in twee games (21-7, 21-11) te winnen. Na de nederlaag van BC Amersfoort-speelster Larisa Griga tegen Nina Vislova (17-21, 12-21) was er nog geen man overboord en kon de 1-2 achterstand in de resterende vier partijen zeker nog goedgemaakt worden.

De vierde wedstrijd leverde echter een teleurstellend resultaat op. Dicky Palyama, de huidige nummer veertien op de wereldranglijst, had verrassend genoeg geen antwoord op het prima spel van Stanislav Pukhov. ,,Ik had van deze jongen nog nooit verloren”, zei de topspeler van Amersfoort na zijn in twee games (13-21, 18-21) verloren partij. Pang, met Jie de enige Amersfoort-speler die in de finale zijn normale niveau haalde, verkleinde de achterstand tot 2-3 door een prima overwinning in twee games (twee keer 21-14) op Sergey Lunev.

Een desillusie werd daarna de zesde en achteraf beslissende partij tussen de dames Jie/Bruil-Jonathans en Vislova/Sorokina. Het Amersfoort-duo liep constant achter de feiten aan en mocht nog blij zijn dat de wedstrijd geen grotere afstraffing opleverde. Nu bleef de schade beperkt tot 16-21, 10-21. Daarmee kwam de stand op 2-4 en hoefden de Amersfoort-mannen Palyama en Joéli Residay hun trainingspakken niet meer uit te trekken voor de zevende en laatste ontmoeting tegen de Russen Vasiliev/Dremin.

Vergeten

,,Jammer, hé”, waren de eerste woorden van Rob Taconis na de verloren finale. De voorzitter van het organisatiecomité had de uitslag met gemengde gevoelens ontvangen. ,,Het toernooi is heel goed verlopen maar aan die tweede plaats hou ik wel een katterig gevoel over. Er is overigens niet veel misgegaan. Alleen vanmorgen zijn wij vergeten de Russen uit het hotel op te halen en dat hebben wij niet expres gedaan. Het is ons ook niet gelukt om ze in de finale te kloppen.”

Een tegenvaller voor Taconis en zijn 50 vrijwilligers was de publieke belangstelling voor het vijf dagen durende topsportevenement in de badmintonarena aan de Leusderweg. ,,Het aantal toeschouwers is mij de eerste drie dagen erg tegengevallen. Ik had meer mensen verwacht, vooral tijdens de wedstrijden van Amersfoort.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie