De Saffraan binnenkort in Eemhaven

29 juni 2007 om 00:00 Nieuws

AMERSFOORT - Uitbaters zijn Kostas en Selma Georgiadis, eigenaren van twee Griekse restaurants in de stad. Binnenhuisarchitect Vangelis Savakis zal de historische klipper die nu nog in de haven op industrieterrein de Isselt ligt, inrichten in een mediterrane sfeer.

door Ellen de Jong

Vangelis: ,,Kostas belde een tijdje geleden op en vroeg me of ik ervoor voelde het interieur van een boot te ontwerpen, een plan te maken, een sfeertekening alleen op papier, want er was nog geen boot. Toen die was gevonden ging ik van start. Ik maakte een globaal plan waarin onder meer natuursteen en mooi grof hout verwerkt zou worden. Het uitgangspunt was een restaurant in de stijl en warmte van de Mediterranee. Met duurdere materialen als eiken en natuursteen en comfortabele stoelen en ruime tafels ontstaat een combinatie van eigentijds modern en de sfeer van het warme zuiden. Wat de kleuren betreft gaan we uit van de krokus, de bloem waar saffraan uitkomt. Saffraan is de bekende specerij afkomstig uit de landen rondom de Middellandse zee: rood, paars en oranjegeel zullen in de inrichting van de boot dan ook terug te vinden zijn. Qua verlichting heb ik gekozen voor voornamelijk inbouwverlichting, die direct op de tafels schijnt. Dat is hier wel nodig, omdat er weinig lichtinval is. Er zal ook indirecte verlichting met een speelse en kunstzinnige uitstraling komen. De mensen moeten niet het gevoel hebben dat ze op een zandschuit zitten te eten. Het is geen luxe boot, het is een langwerpige ruimte en die moet je naar mijn idee op een artistieke manier invullen, zodat de lengte wat doorbroken wordt door bijvoorbeeld hier en daar wat verticale banen van natuursteen te plaatsen.”

Er zal ook kunst te zien zijn, met een stuk of drie schilderijen van Vangelis die behalve binnenhuisarchitect ook schilder en beeldhouwer is.

Lange banken met een rode bekleding en de nodige stoelen en tafels zullen plaats bieden aan zo’n 80 man. Hoe komt de inwendige mens aan z’n trekken? Kars van Wechem is chef-kok en hij gaat het restaurant runnen:

Diner en lunch

,,In totaal komen er vier koks aan boord en we zijn zeven dagen per week geopend. We gaan eerst beginnen met diner, vanaf een uur of zes, en in september komt de lunch erbij. Er komt een wisselende menukaart die niet erg uitgebreid zal zijn; ik denk aan een zestal voor- en hoofdgerechten en zes nagerechten. Met menu’s willen we veel gaan doen, een vast menu en meerdere gangen om mensen te verrassen. We willen een top product leveren, dagvers, voor een betaalbare prijs. Het bedrijf moet op het warme interieur zijn afgestemd dus zal het personeel die warmte en gastvrijheid ook moeten uitstralen. En in de keuken gaan we ook met die specifieke smaken werken hoewel we geen doorsnee mediterraans restaurant zullen zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie