Van hobby naar parttime baan

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Aan acht groepen geeft Marja les. Maximaal 6 cursisten per groep kunnen deelnemen, want zij wil iedereen voldoende aandacht geven. Zij komen uit alle windstreken, en als zij eenmaal de smaak te pakken hebben, blijven ze komen. Door haar onderwijsachtergrond zitten de lessen gedegen in elkaar en kunnen haar cursisten ook thuis verder werken. Toch zou het haar boven het hoofd groeien, als zij niet kon rekenen op stagiaire Heleen, die de Nederlandse Kant Opleiding volgt, en die de beginnersgroepen gaat overnemen.

Kantklosatelier Markant bestaat 12,5 jaar HOOGLAND - Tijdens de open dag ter gelegenheid van het 12,5-jarig jubileum van haar kantklosatelier lijkt Marja Leijtens-Smit Roeters zelf een beetje beduusd door het succes van haar onderneming. Terwijl enkele cursisten met vaardige vingers iets moois kantklossen, zegt ze: ,,Wat eerst alleen mijn eigen hobby was, die ik met een klein clubje in de huiskamer uitoefende, is nu een parttime baan geworden. Het liep een beetje uit de hand, en het was beter om de garage tot atelier te verbouwen, dan houd je werk en privé gescheiden.’’

door Atty Davidse

Naast de cursussen Torchon, Guipure, Bandkanten en Brugs Bloemwerk biedt Marja cursussen voor de meer ervaren cursisten zoals Vlaanderse kant, Tule kant, Binche en Miniatuurkant. Abracadabra natuurlijk voor de buitenstaander, die de verrichtingen van de dames alleen maar kan bewonderen. Oubollig is kantklossen allang niet meer, verzekert Marja me: ,,De kleedjes op de bank hebben we gehad. Maar een stukje kant voor op een topje en kant voor aan een doopjurk en luiermand is heel eigentijds’’.

Een mevrouw heeft een mooie blauwe kanten vlinder als sieraad opgespeld. Zij vertelt dat ze heel graag decoraties met blaadjes maakt en geeft een uitleg over halve en hele slagen, staanders, de draad strak houden. Heerlijk en ontspannend vindt ze het, ondanks het feit er vele uren geklost moet worden voor een product af is. ,,Je moet het cadeau geven aan iemand die het waardeert’’, zegt ze.

Een andere mevrouw is miniatuurkant aan het klossen voor een poppenhuis: de lakentjes, sloopjes, gordijntjes en kussentjes krijgen een mini-minikantje. ,,Dit vereist minstens 2 jaar ervaring, maar het is niet moeilijk hoor. De spelden staan heel dicht bij elkaar’’, vertelt ze.

Twee jaar geleden werd Marja gebeld door de Japanse Emi die graag wilde leren kantklossen. Door de taalbarrière vroeg dat van beide kanten de nodige inspanning, maar de lessen verliepen goed. Zo goed, dat nu Emi terugkeert met haar man naar Japan, zij daar kantkloscursussen gaat geven. Er is daar zeker interesse, Nederlandse en Belgische docenten er ook wel eens lesgeven.

Van 7 t/m 9 september 2007 wordt het 12,5-jarig jubileum gevierd bij theeschenkerij De Kastanjeboom. Thema: Kant op het Platteland. Alle cursisten gaan een dienblad voorzien van een stilleven met kant.

Daarnaast is er een markt waarop tweedehands handwerkmaterialen te koop worden aangeboden. De opbrengst gaat naar het Diabetesfonds.

u Wie nog nog handwerkmaterialen en -boeken heeft, kan die inleveren bij Marja Leijtens, Zandkamp 237 te Hoogland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie