Stichting Stadstuin is er bijna

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Het openbare groen van de Stadstuin is gemeenschappelijk bezit (zogeheten mandeligheid) van alle 750 huurders en kopers in de Stadstuin; verder zijn ook Portaal, scouting ‘t Eiland, schietvereniging Griffioen en de Jehova’s deelgenoot. Het beheer en onderhoud van de Stadstuin ligt momenteel bij projectontwikkelaar Heijmans en moest overgeheveld worden naar beheer door de gemeente en de bewoners en overige deelgenoten in de nieuw op te richten beheersstichting; alleen lijkt het erop dat enkele bewoners zich nog niet in alle plannen kunnen vinden. De gemeente zou met name zorg gaan dragen voor de wegen, fietspaden en verlichting, de bewoners en deelgenoten voor het groen en de wandelpaden. De nieuwe Stichting kan alleen opgericht worden als alle neuzen één kant op staan.

NIEUWLAND - De oprichting van de definitieve Stichting Stadstuin in Nieuwland laat nog even op zich wachten. Nu het plan Stadstuin met de oplevering van de 60 meter hoge torenflat Bascule helemaal klaar is, wordt er met smart gewacht op de nieuwe officiële op te richten Stichting Stadstuin, die al in 2003 van start zou gaan. De afgelopen jaren is er een Stichting Stadstuin in Oprichting actief geweest, onder voorzitterschap van Wim Kleinsmann, hoofd van de hoofdafdeling Stedelijk Beheer.

door Hans Duijvensz

Ondertussen hebben bewoners van Stadstuin nog geen officiële fulltime parkwachter en blijft het wachten op de oprichting van de officiële stichting die één en ander zou kunnen regelen. Betalen doet iedere bewoner van Stadstuin; hetzij in de vorm van betaling van een afkoopsom bij de koop van de woning, hetzij in de vorm van een bijdrage bij de huur. Destijds, bij de aankoop van de woning is 9500 gulden betaald om de komende 50 jaar uit te kijken op een goed onderhouden gemeenschappelijke Stadstuin. Verder betaalt de gemeente jaarlijks een beheervergoeding. De Stichting in Oprichting heeft de totale inkomsten (een kleine 4 miljoen euro) nu bij de Rabobank ingelegd waar een klein positief rendement wordt behaald.

Een bewoonster van de Steur weet er weinig van: ,,Het is hier heel prettig wonen, lekker rustig en in het groen. Wij wonen hier pas twee jaar en ik kan me niet precies herinneren wat er in het huurcontract stond over beheer en onderhoud. Of we een bepaald geldbedrag voor het groen betalen weet ik ook niet; maar op zich ligt alles er prima bij.”

In de nieuwe op te richten Stichting Stadstuin moet een verdeelsleutel van 13 stemmen voor 9 bestuursleden komen. Zo zijn er stemmen voor de gemeente, 3 stemmen voor de Vereniging van Eigenaars, 3 stemmen voor verhuurder Portaal en drie maal één stem voor de scouting ’t Eiland, schietvereniging Griffioen en de koninkrijkszaal van de Jehova Getuigen.

Op de Forel staat een bewoner de auto te wassen: ,,Het is hier erg aangenaam wonen; alleen snap ik niet waarom er zo lang over gedaan wordt om zo’n Stichting op te richten. Eigenlijk zou ik ook liever wat extra stemmen voor een Vereniging van Eigenaars willen; het is toch ons gemeenschappelijk bezit.”

De nieuwe Stichting gaat het beheer uitvoeren volgens het beheerplan Stadstuin; waarvan het eerst door de gemeenteraad in 2000 is vastgesteld.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie