Kennen en gekend worden

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Mensen met een dergelijke achtergrond lopen het gevaar in een isolement terecht te komen. Zij durven niet goed deel te nemen aan activiteiten, hebben moeite met het leggen van contacten en vereenzamen. Het eerste signaal dat daar iets aan moest gebeuren kwam in 2002 van de stichting Ravelijn. Verschillende organisaties werden door Ravelijn bijeen geroepen om te bekijken hoe de participatie van deze mensen kon worden verbeterd.

Project Wijk en Psychiatrie afgerond SCHOTHORST - Afgelopen vrijdag vond de afronding plaats van de WeP-pilot. WeP staat voor Wijk en Psychiatrie, een project dat in het leven werd geroepen om mensen met een psychiatrische achtergrond meer te laten participeren in de wijk waar ze wonen. WeP is zo succesvol, dat er een vervolg komt in een andere wijk.

door Sjaak Pols

Dit overleg leidde uiteindelijk tot het projectplan Wijk en Psychiatrie. In mei 2005 ging met van start met een pilot in de wijk Schothorst. Twee jaar heeft het project geduurd, tot 1 mei van dit jaar. Vrijdag werden de bevindingen en resultaten gepresenteerd in wijkcentrum De Trefhorst. WeP is tevens gedurende de hele fase gevolgd door drie studenten van de Hogeschool Utrecht. Ook zij lichtten hun onderzoek toe.

Tineke Gierveld en Anne Kasongo leiden de bijeenkomst in. Gierveld doet uit de doeken wat de inhoud van het projectplan is geweest. Beeldend legt zij uit welke symboliek er schuilgaat in het logo van WeP. Kennen en gekend worden in de buurt waarin je woont, het vergroten van het sociale netwerk in de wijk en het ondersteunen van zinvolle dagbesteding die aansluit bij de vraag van de doelgroep.

Gedurende de periode van het project zijn er tal van activiteiten georganiseerd in De Trefhorst. Al deze activiteiten moesten ervoor zorgen dat de doelgroep zich meer thuis gaat voelen in de wijk, gemakkelijker in contact komt met medebewoners en zo een sociaal netwerk opbouwt.

Dat het project meer dan succesvol is geweest, blijkt wel uit de evaluatie van de drie studenten die de pilot hebben gevolgd. De tevredenheid onder deelnemers én medewerkers is groot. WeP krijgt na de zomer dan ook een vervolg in Randenbroek/Schuilenburg, zo maakt wethouder Van Daalen tijdens de bijeenkomst bekend.

WeP past, zo zei de wethouder, ook prima in het traject van de WMO. Hij gaf aan zeer content te zijn over de resultaten. Spin in het web was Anne Kasongo, die het project leidde als WeP-consulent. Zij zorgde er met veel toewijding voor dat de bewoners uit de doelgroep hun weg vonden naar het wijkcentrum. Zij zal dan ook de doorstart in Randenbroek/Schuilenburg gaan begeleiden. WeP gaat in de wijk Schothorst overigens gewoon verder.

Indringend is een korte, niet ingelaste toespraak van een deelnemer. Zij gaf aan hoe dichtbij psychische problemen voor iedereen zijn; het kan ons allemaal overkomen. Een depressie of een andere ernstige aandoening ligt voor eenieder op de loer. Hoe mooi is het dan dat er iemand een arm om je heen slaat en zich om je bekommert?

Tineke Gierveld en Anne Kasongo krijgen beide een geranium aangeboden, omdat zij er voor hebben gezorgd dat veel mensen de afgelopen tijd achter de geraniums vandaan zijn gekomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie