V@T-Xposure voor jongeren

27 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Werd vorig jaar V@T-Xposure geplaagd door het WK voetbal en verlegen jongeren die na de gehouden workshops het podium niet opdurfden, dit keer verdrongen de jongeren zich bijna om ‘hun ding’ op het podium te mogen doen. Na de ervaring van afgelopen jaar werd het roer totaal omgegooid. Melvin Westerbeek van Stichting Versa: ,,We hebben een programma samengesteld waar bij alle activiteiten de jongeren ingezet kunnen worden, een actief programma dus. Om 13.00 uur start het programma als het podium wordt neergezet. Vervolgens gaan de deelnemers aan de slag met het schilderen van de doeken onder begeleiding van Martin-Jan Buiten.”

Klim op het podium en doe je ding! VATHORST - Voor de derde keer in successie werd het jaarlijks evenement V@T-Xposure gehouden. Een happening voor en door jongeren in Vathorst in de leeftijdsgroep van 10 tot en met 18 jaar. V@T-Xposure is een project georganiseerd door Jongerenwerk van Stichting Versa, Jongerencentrum Next Door en Vario Mundo (Stichting voor Kunst & Cultuur in Vathorst). Dit jaar was er geen workshopprogramma, maar een talentenjacht en een aantal optredens met Boyd van der Zoyd en Nederhiphop van Polderkartel.

Ondanks dat het schilderen werd verstoord door een hevige onweersbui -het schilderen werd binnen voortgezet- werden er drie prachtige doeken vervaardigd. Helaas waren de doeken nog niet droog om als decor van het buitenpodium te fungeren. De rest van de middag werd het podium op het plein bij Sport en Wijkcentrum De Brink verder opgebouwd en de eerder gepresenteerde Jongerenbus getiteld Chill Out Door op zijn plek gezet. De rest van de middag werd er flink geoefend en gerepeteerd voor de Open Podium Contest die ’s avonds zou plaatsvinden.

Om half zes werd er gezamenlijk gegeten bij De Brink, werd de soundcheck gedaan en werden de diverse acts doorgesproken met de juryleden. De deskundige jury bestond uit Ludo Keizer (rapper, poëzieschrijver en coördinator van Young Vision), Rodney Arnoldus (danser en danschoreograaf van Caribbean Arts) en last but not least Boyd van der Zoyd (zanger). Voorafgaand aan de talentenjacht werd een optreden verzorgd door Dj fa2 uit Amersfoort.

Om 19.00 uur startte het podiumprogramma met negen aangemelde deelnemers; er waren Rappers, Jumpers, Streetdancers, Breakdancers, a-capella/zingen/rappen/beatbox. De acts duurden soms best lang, de streetdance van Fabienne van der Wekken duurde 7 minuten. Andere artiestennamen waren Zwart-Wit, Damkisz!, NTF en Multi-C. Het enthousiasme van de artiesten in de dop sprong letterlijk van het podium af. Ook de jongste uit het publiek van rond de 12 jaar mochten na afloop van de wedstrijd hun rapje doen.

Indira Pistoor van Stichting Versa: ,,Je ziet ‘t, dit zijn dingen die de jongeren leuk vinden om te doen en waar ze echt voor gaan. Ze hebben we echt lol in. Er zijn al met al zo’n 150 toeschouwers op de talentenjacht afgekomen. We zoeken voor ons jongerencentrum Next Door nieuwe leden. Loop maar eens binnen in het jongerencentrum, doe mee aan activiteiten en help met de organisatie ervan. Ontmoet buurt- en leeftijdgenoten en maak kennis met allerlei activiteiten van het centrum. De jongerenwerkers geven jou graag een rondleiding en meer informatie. Tijdens de inloop kun je darten, tafelvoetballen, playstationspellen spelen, muziek luisteren en gebruikmaken van Internet.”

Tot dusver vonden de activiteiten van het jongerenwerk in Vathorst voornamelijk plaats binnen de muren van Jongerencentrum Next Door De Brink aan de Wezeperberg. Het stadsdeel groeit gestaag door in inwoneraantal en daarbij blijkt het nodig de vrijetijdsvoorzieningen voor jongeren uit te breiden. Jongerencentrum Next Door wordt druk bezocht en een groter jongerencentrum staat over enige jaren pas gepland. Eén van de nieuwe troeven van Next Door is de jongerenbus Chill Out Door die tijdens dit evenement omgetoverd was tot kleedkamer. De bus wordt ingezet om mee de wijk in te gaan en de jongeren op te zoeken.

De hoofdprijs was een cadeaucheque ter waarde van 50 euro. Na lang en rijp van de jury werd de prijs toegekend aan de rapgroep NTF met Mohammed Khattabi, Lilmo, AM, MC Flow en Danger. Tot slot gaf Boyd van der Zoyd (singer/songwriter met akoestisch gitaar, mondharmonica en zang) nog enkele nummers ten gehore. De avond werd afgesloten met een optreden van Polderkartel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie