Nota parkeernormen onder vuur

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

De voorgestelde parkeernormen moeten ervoor zorgen dat het aanbod aan parkeerplaatsen optimaal wordt afgestemd op de te verwachten vraag, zodat er enerzijds voldoende parkeerruimte is en dat er anderzijds een prettige leefomgeving mogelijk is. Ook moeten de parkeernormen een ongewenste toename van het autogebruik tegengaan.

‘Voorstel niet transparant en eenduidig’ AMERSFOORT - Het voorstel om de parkeernormen te veranderen heeft dinsdagavond forse kritiek gekregen van vrijwel alle partijen. ,,Deze nota heeft een geur van willekeur in plaats dat het helder beleid biedt”, verwoordde de fractievoorzitter Mirjam Barendregt van Jouw Amersfoort (JA) het ongenoegen.

door André van der Velde

Om een en ander te bereiken wordt in de nota parkeernormen onder meer voorgesteld de verschillende woningnormen per wijk te vervangen door normen voor goedkope en dure woningen. Ook zou bij het berekenen van de parkeerbehoefte rekening moeten worden gehouden met dubbelgebruik van parkeerplaatsen. En verder zou woningbouw in de binnenstad, onder bepaalde voorwaarden, zonder de gebruikelijke parkeereis moeten kunnen plaatsvinden.

Dinsdagavond werd de nota besproken tijdens De Ronde. Het voorstel riep bij tal van raadsleden vragen op. ,,Mensen met meer geld, die wat de parkeernorm betreft beter worden bediend, dat klinkt niet rechtvaardig”, aldus PvdA-raadslid Henk van Rooijen. Het bevreemdde hem bovendien dat de voorstellen in de nota niet in een breder perspectief zijn bekeken.

,,De nota is een achteruitgang”, reageerde fractievoorzitter Hans van Wegen van oppositiepartij BPA. ,,De normen voor goedkoop en duurder wonen zijn ronduit discriminerend. Ook in een wijk als het Soesterkwartier hebben gezinnen vaak twee auto’s en inwonende kinderen vaak ook nog eens. Dit voorstel is onbegrijpelijk.” Geert Groeneveld van de SP was ook verbaasd over de koppeling aan prijsklassen. ,,Dit werkt niet. Je moet juist maatwerk leveren om het leefbaar te houden.”

Mirjam Barendregt (JA) veegde de vloer aan met de hele nota. ,,De doelstelling is transparantie en eenduidigheid, maar dat is nou juist niet het geval. Het is totaal onduidelijk wat het voor de wijken en buurten betekent als deze nota daadwerkelijk beleid wordt.” Zij raadde wethouder Ruud Luchtenveld (Verkeer) aan de nota in te trekken. ,,Werk het uit en kom na de zomer terug met iets nieuws”, gaf ze hem te verstaan.

Luchtenveld voelde daar niets voor en liet weten tijdens De Ronde van volgende week het onderwerp verder te willen bespreken. Dit tot ongenoegen van Barendregt ,,Je kunt er verder over praten, maar daar wordt het voorstel niet beter van.” De meeste partijen wilden Luchtenveld vooralsnog de gelegenheid geven om volgende week de nota nader toe te lichten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie