Pabo-studente naar Oeganda

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Van 8 tot en met 20 juli gaat ze op Onderwijsexpeditie naar Oeganda, georganiseerd door de Stichting Edukans. Een vriendin maakte haar attent op deze expeditie en binnen een dag stond voor de sociaal bewogen Tirza vast, dat ze zou gaan: “Ik heb altijd al les willen geven aan kinderen in ontwikkelingslanden, dus dat dit nu op mijn pad komt is prachtig”. Naast veel zelfstudie werkt ze voor de Stichting Meridiaan, waar ze Turkse vrouwen Nederlandse les en maatschappij oriëntatie geeft in het kader van hun naturalisatie, zodat ze in aanmerking komen voor een Nederlands paspoort. Daarnaast heeft ze ook een gezin en werkt ze als geluidsvrouw op vrijwillige basis mee aan documentaires, die met milieu of kinder- en mensenrechten te maken hebben en gaat ze iedere maandag op bezoek bij een Turkse vrouw, met het doel de taal te bevorderen.

Tirza Schroëder gaat op Onderwijsexpeditie SOESTERKWARTIER - Tirza is derdejaars deeltijdstudente aan de Pabo, Pedagogische Academie Basisonderwijs, van de Hogeschool Utrecht, waar ze twee avonden per week naar de lesavonden gaat één dag per week stage loopt. Momenteel geeft ze met veel enthousiasme les aan de kinderen van groep 5 van basisschool De Weesboom in Schothorst.

door Carole Kuis

Schroëder gaat met een groep van 26 Pabo studenten uit heel Nederland en 5 begeleiders naar dit Oost Afrikaanse land. “Oeganda telt 27,8 miljoen inwoners waarvan de helft jonger dan 14 jaar is. Ongeveer 78% van de kinderen bezoekt daadwerkelijk een basisschool. Ze zitten daar met ongeveer 100 leerlingen van alle leeftijden bij elkaar in een primitief lokaal, of bij gebrek daaraan onder een boom. Veel lesmateriaal is er niet, dus soms wordt er geschreven in het zand. Wel even wat anders dan hier, maar de kinderen zijn zo blij en dankbaar dat ze naar school kunnen en leren graag. Ze voelen instinctief dat het hun kansen verbeterd en zijn dan ook met weinig heel tevreden. We gaan daar ook contacten leggen met plaatselijke Pabo studenten en het is de bedoeling dat we dan samen een les voor gaan bereiden. Op die manier komen we echt in contact met leeftijdgenoten en kinderen uit Oeganda. Ik heb er veel zin in”, aldus Tirza. De 12 dagen zijn voor een groot deel al ingevuld. Iedere deelnemer bereidt drie lessen voor, waarbij er bij één geen materiaal wordt gebruikt. Dit alles overigens in de Engelse taal. Alle benodigdheden moeten ze zelf meenemen. Tevens gaan ze samen met de plaatselijke studenten, een spellencircuit organiseren bij een project voor straatkinderen. “Via ondersteuning van Edukans, die wereldwijd kinderen in ontwikkelingslanden helpt door ze onderwijs aan te bieden, krijgen zij een halve dag onderwijs, medische verzorging, douche en eten. De rest van de dag zijn ze bezig om geld te verdienen. Na afloop gaan we met een kind mee de sloppenwijk in, om te ervaren hoe ze leven. Naast het lesgeven maken we ook een reisverslag of een leskist. Daarmee kunnen we bij thuiskomst dit soort onderwijsprojecten verder bekend maken”, vertelt de bevlogen Tirza verder. Aan groep 5 heeft ze al beloofd te komen vertellen hoe het was. De kinderen vragen haar het hemd van het lijf over de aanstaande reis en leven erg mee.

u Voor meer informatie: tirzaschroeder@hotmail.com en www.trioeganda.web-log.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie