Kritiek op ‘schermen van Ruijssenaars’

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Architect Hans Ruijssenaars heeft in opdracht van het college een stedenbouwkundige visie opgesteld voor het stadhuisgebied. Daarbij gaat het om drie deelgebieden: het St. Pieters- en Bloklands Gasthuis, het stadhuiskwartier (het middengedeelte) en het poligebied. Het gebied moet een samenhangend onderdeel worden van de binnenstad.

AMERSFOORT - De huidige zichtlijnen bij het gemeentehuis, moeten niet worden aangetast. Zo reageerden diverse partijen dinsdagavond tijdens De Ronde onder meer op de ‘schermen van Ruijsenaars’. Deze schermen moeten in de visie van de architect de verlengde Hellestraat markeren, die de verschillende onderdelen van het gebied met elkaar moet verbinden.

door André van der Velde

Ruijssenaars’ plannen omvatten onder meer de realisatie van seniorenwoningen in het Sint Pieters- en Blokland Gasthuis. Zichtbepalend wordt een nieuw gebouw dat op Achter Davidshof moet verrijzen. Verder moet bebouwing langs de Molenstraat ervoor zorgen dat het Helleplein wordt afgesloten.

‘ Het moet niet te massaal en te kolossaal worden’ , klonk het dinsdagavond geregeld. Mirjam Barendregt (Jouw Amersfoort) en Hans van Wegen (BPA) trokken nadrukkelijk van leer tegen met name de plannen voor de directe omgeving van het gemeentehuis. De BPA-fractievoorzitter zette zijn woorden kracht bij door op te staan uit zijn raadszetel en aan de kant van Achter Davidshof de gordijnen open te schuiven. ,,Zo kunnen we zien wat voor moois we straks zullen missen.” Barendregt hekelde de schermen:. ,,Die ontnemen het zicht op prachtige gebouwen als het oude stadhuis en de Observant.”

Wethouder Luchtenveld zegde toe enkele alternatieven laten ontwikkelen voor het middengedeelte. De twee andere delen van Rijssenaars visie kunnen wel de inspraak in.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie