Wat is nou precies verliefd?

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Betty Sluyzer heeft inmiddels 65 boeken op haar naam staan. Zij schreef verhalen voor het bekende Veilig Leren Lezen, taalboeken, leesboeken en versjes. Mijn tweede Van Dale is het tweede boek in een reeks; eerder verscheen Mijn eerste Van Dale voorleeswoordenboek, bestemd voor kinderen vanaf 2 jaar.

Woordenboek om kinderen uit voor te lezen AMERSFOORT - Afgelopen week verscheen ‘Mijn tweede Van Dale’, een voorleeswoordenboek voor kinderen vanaf 4 jaar. De Amersfoortse neerlandica en kinderboekenschrijfster Betty Sluyzer is een van de samenstellers.

door Sjaak Pols

Het nieuwe werk bevat een keur aan abstracte woorden en begrippen. Wat een fiets is weet elk kind, maar wat is nou precies verliefd, of wat betekent ‘wens’? Sluyzer schreef het boek samen met Martine Letterie. Het plezier dat de twee hadden aan het schrijven ervan is welhaast voelbaar op elke bladzijde. Het boek is rijk geïllustreerd door Paula Gerritsen.

,,Ik houd erg van interactie in mijn boeken”, vertelt Betty Sluyzer. ,,Als mama voorleest ‘waar zie je groen’ kijkt een kind direct om zich heen. Dat soort dingen verwerk ik veel in wat ik schrijf. Ook hier hebben we dat veelvuldig toegepast. Het moet kinderen wel aanspreken, ze moeten het kunnen begrijpen.”

,,De keuze van de woorden is gebaseerd op een wetenschappelijke woordenlijst van de passieve woordenschat die kinderen hebben als ze 6 zijn. Het is dus een zeer verantwoorde keuze. Per trefwoord zijn er weer woorden bijgezocht die ermee samenvallen. Vervolgens zijn we die woorden in korte verhaaltjes gaan uitleggen.”

Sluyzer geeft als voorbeeld de uitleg bij het begrip ‘lelijk’. ,,Wie bepaalt wat mooi is en wat lelijk? Wij gebruikten vaak de omdraaiing, waardoor het grappig wordt. Bij ‘lelijk’ heb ik een verhaaltje bedacht over een dochtertje van een heks, dat nu nog knap is, maar graag net zo lelijk wil worden als haar moeder. Zo geef je er een positieve draai aan.”

De twee schrijfsters hebben er van alles bijgehaald. Heksen, dinosaurussen, ridders, ijsberen. Sluyzer: ,,Een dikke witte ijsbeer die zich volpropt met taartjes is een beeld dat veel meer aanspreekt, maar ook positiever is dan een dikke jongen die hetzelfde doet. Zo houd je het luchtig.” Woorden als ‘mishandeling’ of ‘misbruik’ komen er niet in voor. ,,Indirect komen dit soort begrippen wel voor. Bij het woord ‘pijn’ bijvoorbeeld benadrukken wij dat het niet goed is als je een ander pijn doet. Een woord als ‘handicap’ komt er weer wel in voor.”

Betty Sluyzer: ,,Het boek is prima hulpmiddel voor basisscholen. Elke school zou een exemplaar moeten hebben. Verder is het uitermate geschikt voor inburgering, mits iemand natuurlijk kan lezen.”

De twee hebben er een jaar aan gewerkt, met eindeloos overleg en mailverkeer. ,,Soms maakten we het te ingewikkeld, of was het heel moeilijk om een adequate omschrijving te vinden. Maar we hebben er erg veel plezier aan beleefd, vooral omdat we elkaar heel goed aanvoelen.”

u‘Mijn tweede Van Dale’ kost € 21,95 en is verkrijgbaar via de boekhandel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie