Gezond leren eten in de super

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

,,In gewone cola zit veel suiker. Om het aantal calorieën te beperken, kun je beter cola light nemen. Maar beide soorten bevatten zuren en die zijn slecht voor de tanden. Zeker voor kinderen is het beter om water en thee te drinken.” Diëtist Lianne van de Geest staat met twee colaflessen in de lucht voor het groepje belangstellenden te praten. Haar toehoorders luisteren aandachtig. Sommigen maken geestdriftig aantekeningen in een notitieblok. Een paar moeders zuchten. Hun kinderen willen geen water of thee drinken. ,,Ik leng een half glas gewone cola wel eens aan met water, kan dat wel?” vraagt een van hen. Van de Geest: ,,Het is beter, maar dan nog zit er behoorlijk veel suiker in.”

Diëtist geeft advies op Neptunusplein KRUISKAMP - Kun je beter gewone cola drinken of is cola light gezonder? Word je dik van yoghurt? En wat is beter, mineraalwater of water uit de kraan? Op deze en andere vragen gaf diëtist Lianne van de Geest van zorgorganisatie Amant afgelopen woensdag antwoord tijdens een speciale rondleiding in twee verschillende winkels aan het Neptunusplein. Tijdens een ‘slim rondje supermarkt’ leerden zo’n twaalf allochtone Amersfoorters – vooral vrouwen – etiketten lezen voor een gezonder eetpatroon.

door Aliëtte Jonkers

De uitleg over supermarktproducten vindt plaats in supermarkt Hoogvliet en vervolgens supermarkt Aldim, beide gevestigd aan het Neptunusplein. Bewoners van de wijk Kruiskamp-Koppel die gezonder willen eten en meer informatie willen over Nederlandse producten, konden zich hiervoor aanmelden. Veel aandacht wordt besteed aan het aantal calorieën in producten en het vetgehalte. En dat is niet voor niets: de rondleiding is onderdeel van het B.Slimproject ‘Beweeg meer, eet gezond’, dat zich richt op de preventie van overgewicht. Vooral het terugdringen van vetzucht bij kinderen is een prioriteit: wereldwijd neemt het aantal mensen met overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) snel toe en ook in Nederland is deze toename gesignaleerd. Inmiddels heeft in Nederland een op de zeven kinderen last van overgewicht.

Vanuit het Grote Steden Beleid heeft de gemeente Amersfoort de komende vijf jaar extra geld beschikbaar gesteld om het groeiende overgewicht bij kinderen terug te dringen. Dat is hard nodig: in de prioriteitswijken Kruiskamp/Koppel, Liendert/Rustenburg en Randenboek/Schuilenburg kampt een op de vier à vijf kinderen met overgewicht.

De 7-jarige Anoushik staat helemaal vooraan als diëtist Lianne van de Geest uitleg geeft. Ondertussen hapt ze in een gezond bruin broodje met sla en tomaat. Haar moeder Seville vertelt dat het gezin in 1998 vanuit Armenië naar Nederland is gevlucht. ,,In het begin rende ik hier in tien minuten de supermarkt door en lette ik alleen op de prijs. Ik weet nu: geld is lekker, maar niet belangrijk. Gezondheid is belangrijk.” Haar dochter is het daar helemaal mee eens. Moeder Seville vertelt ook dat het etiketten lezen lastig is als je de Nederlandse taal nog niet meester bent. Dankzij de taalcursus aan het ROC Midden-Nederland spreekt ze nu een aardig woordje Nederlands. ,,In Nederland moet je eerst de taal leren, daarna fietsen en zwemmen. Ook vandaag heb ik zó veel geleerd. Ik heb helemaal een vol hoofd!”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie