Fenny Heemskerk overleden

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Van de twee Amersfoortse schaakverenigingen alsmede van de KNSB was Fenny jarenlang erelid vanwege haar vele verdiensten voor de schaaksport. Uit waardering voor haar jarenlange topprestaties werd zij benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. Bijzonder trots was zij ook op de titel Damesgrootmeester die haar werd toegekend door de wereldschaakbond op grond van haar geweldige prestaties in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Zoals veel Nederlanders werd Fenny in 1935 op 15-jarige leeftijd enthousiast voor het schaken door de overweldigende belangstelling voor de tweekamp tussen de onverslaanbaar geachte Rus Aljechin en ‘onze’ Max Euwe. Toen deze laatste de wereldtitel veroverde sloeg een golf van opwinding over ons land, vergelijkbaar met het behalen van de EK-titel in 1988 van de voetballers. De schaakclubs schoten als paddenstoelen uit de grond en konden de toestroom van leden nauwelijks verwerken. Bij de jonge Fenny bleek een groot talent aanwezig en al in 1940 werd zij Nederlands kampioene. Fenny Heemskerk wist met soms een score van 100% deze titel tot in 1958 te behouden. Een grote voldoening was het voor haar om op het NK tegen haar dochter Fenny junior uit te komen. In het jaar 1949 kwam haar grote internationale doorbraak. Helemaal alleen reisde zij naar Moskou voor de strijd om de wereldtitel. Dat betekende dat ze niet kon steunen op een secondant en zelfs haar nachtrust moest opofferen voor het analyseren van afgebroken partijen. Uiteraard heersten de Russinnen aangezien het schaken daar een schoolvak was. In het communistische systeem werd deze sport gebruikt om de superioriteit tegenover het kapitalistische Westen te bewijzen. Met 8 punten uit 15 partijen werd Fenny toch achtste van de wereld. In 1951 won Fenny op schitterende wijze een toernooi in Venetië waardoor zij opnieuw mocht strijden om de wereldtitel. De Russinnen beschouwden haar inmiddels als een van de gevaarlijkste concurrenten. Het was jammer dat zij net als later de Amerikaan Bobby Fischer te maken kreeg met tegenwerking en handjeklap tussen de Russen. Zo moest zij op één dag drie afgebroken partijen uitspelen, wat een enorme geestelijke belasting vormde. Hierdoor verspeelde Fenny tegen de zwakkeren wat punten waardoor ze uiteindelijk tweede werd. Bij thuiskomst in Amersfoort werd zij op een geweldige wijze gehuldigd waarbij ook Max Euwe aanwezig was.

Schaakster promotor van haar sport AMERSFOORT - Op 8 juni overleed op 87-jarige leeftijd de in Nederlandse beroemde grootmeester schaakster Fenny Heemskerk. De op 3 december 1919 in Amsterdam geboren Fenny heeft het grootste gedeelte van haar leven in Amersfoort gewoond. Jarenlang heeft zij bij het Schaakgenootschap Amersfoort en de schaakvereniging Ons Genoegen de schaaksport op een geweldige manier gepromoot. De Stad Amersfoort blikt terug op haar geweldige carrière.

door Willem van Veluw

Tot op zeer hoge leeftijd bleef Fenny Heemskerk actief en zo speelde ze op 80-jarige leeftijd nog mee in een toernooi in Hoogeveen Ook gaf zij nog les aan de Volksuniversiteit in Amersfoort en verzorgde ze vele cursussen voor dames. De Amersfoortse en Nederlandse schaakwereld verliest in Heemskerk een grootheid in de schaaksport.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie