Nieuwe zomerorgelserie in St. Joriskerk

22 juni 2007 om 00:00 Nieuws

BINNENSTAD - In deze zomermaanden worden in Nederland weer veel orgelconcerten gegeven van wisselend niveau. De zomerorgelseries in de Amersfoortse St. Joriskerk onderscheiden zich opvallend positief van heel wat series elders en behoren al jaren tot de betere in ons land. Daaraan wordt mede bijgedragen door de fraaie orgels in deze kerk, waarvan vooral het grote Naber-orgel grote bekendheid geniet.

Maar ook het koororgel en het orgelpositief (beide gebouwd door Metzler) genieten faam. De nieuwe zomerorgelserie die dit jaar plaatsvindt vanaf dinsdag 26 juni belooft ook weer veel kwaliteit en variatie. Naast gevestigde namen met internationale reputatie zijn er enige jonge(re) organisten die hun kwaliteiten hebben bewezen en daarom alle aandacht verdienen.

Omdat het dit jaar driehonderd jaar geleden is dat de componist Dietrich Buxtehude overleed wordt speciale aandacht aan hem geschonken. Buxtehude geldt als een zeer belangrijk componist die niet slechts een voorloper van Bach was, maar een zelfstandige grootheid die Bach inspireerde en onderwees. De jonge Bach had zoveel bewondering voor Buxtehude dat hij er een voetreis van bijna 300 kilometer voor over had om hem te horen spelen!

De nieuwe orgelserie in de St.Joriskerk wordt geopend door de Amersfoortse organist Bram Brandemann, die studeerde aan het Utrechts Conservatorium en aan het conservatorium in Toulouse. Hij vertolkt op zijn concert enige koralen van Bach naast muziek van Felix Mendelssohn en de monumentale tweede sonate van Max Reger. Ook speelt hij een improvisatie, een vaardigheid die hij veelvuldig toepast in de kerkdiensten die hij speelt in de St.-Joriskerk, waar hij één van de organisten is.

Een zeer bijzonder concert belooft dat van Jolanda Zwoferink te worden op 3 juli. Zij heeft onlangs de wereldpremière verzorgd van de vijfde orgelsymfonie van de Nederlandse componist Arie J. Keijzer, waarvan in Amersfoort een vervolgpresentatie wordt gegeven, naast andere werken van hem. De genoemde symfonie is geschreven in een zeer persoonlijk klankidioom met laat-romantische en vroeg-twintigste eeuwse invloeden en heeft een dramatisch karakter. Het werk is opgedragen aan Jolanda Zwoferink die inmiddels voor het label Prestare de complete serie orgelsymfonieën van Keijzer op cd vastlegt.

Vanwege het ‘Buxtehude-jaar’ worden door verschillende organisten muziek van hem gespeeld, zoals door Sietze de Vries (op 17 juli) die onder meer ook nog in een bewerking van Edwin H. Lemare enige delen uit de Peer Gynt Suite van Edvard Grieg speelt, die honderd jaar geleden overleed. Ook Herman van Vliet (de hoofdorganist van de kerk) speelt op zijn concert op 10 juli enige werken van Grieg en Buxtehude (waaronder de schitterende variatiereeks over de aria ‘La Capricciosa’).

Dit jaar is het echter ook honderd jaar geleden dat de componisten Henk Badings en Jean Langlais werden geboren, waaraan bijna niemand aandacht blijkt te schenken, behalve Herman van Vliet, die op zijn concert op 14 augustus van Badings een Preludium en fuga vertolkt en van Jean Langlais het werk Fête speelt naast enige orgelkoralen.

Het concert door Wybe Kooijmans (31 juli) belooft een bijzonder concert te worden door de uitvoering van de grootse Fantasie en Fuga over ‘Ad nos, ad salutarem undam’ van Franz Liszt die hoogstzelden wordt uitgevoerd. Een ander opvallend concert is dat van Jaap Zwart op 21 augustus, die naast het hoofdorgel ook het koororgel en het orgelpositief van de kerk bespeelt voor de vertolking van de prachtige Passacaglia van Buxtehude en een eigen improvisatie..

Klaas Jan Mulder komt als vaste gastorganist op 7 augustus naar Amersfoort met de grote fantasie van Max Reger over ‘Wachet auf, Ruft uns die Stimme’.

Het traditionele Bachconcert wordt op 24 juli verzorgd door Aart Bergwerff, die drie jaar geleden in Amersfoort al een indrukwekkend Bachrecital gaf. Deze keer vertolkt hij naast enige orgelkoralen een triosonate, een concerto en een preludium en fuga van Bach.

De concertserie wordt op 28 augustus besloten door Domorganist Jan Jansen, die naast werken van Buxtehude muziek presenteert van Bach en Max Reger.

Inloopconcerten

Naast de dinsdagavondconcerten (die steeds om 20.00 uur beginnen) zijn er inloopconcerten op de zaterdagmiddagen van 30 juni tot en met 1 september (met uitzondering van 18 augustus) waarop verschillende organisten met solisten optreden met interesssante programma’s. Zo is het concert dat op zaterdagmiddag 21 juli wordt gegeven volledig gewijd aan het werk van Dietrich Buxtehude, waarvoor alle drie de orgels in de kerk worden gebruikt. Deze concerten worden verzorgd door vakmusici en (ver)gevorderde amateurs. De inloopconcerten beginnen om 15.00 uur en zijn toegankelijk in het kader van de kerkbezichtiging.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie