Scholiere krijgt beurs in Wales

20 juni 2007 om 00:00 Nieuws

Over een paar maanden is het zover. In september verlaat Dieteke Tamminga haar ouderlijk huis om haar VWO-opleiding af te maken aan het Atlantic College in Wales, een van de twaalf United World Colleges (UWC) ter wereld. Het prestigieuze UWC is mondiaal de enige educatieve beweging die scholieren uit alle hoeken van de planeet samenbrengt met als uitdrukkelijk doel: het internationaal propageren van vrede en wederzijds begrip. Bij het UWC staan hoge cijfers niet op de eerste plaats. Scholieren die in aanmerking willen komen voor een beurs moeten weliswaar het cijfer 7 voor alle vakken behaald hebben, maar negens en tienen zijn niet nodig. ,,Het gaat vooral om je motivatie”, vertelt Dieteke Tamminga, die tot nu toe het Corderius College bezocht. ,,Voor mij is het heel belangrijk om andere culturen te leren kennen, een open blik op de wereld te krijgen. Leerlingen uit de hele wereld, ook uit conflictgebieden, gaan samen naar school en raken met elkaar bevriend. Dat vind ik heel bijzonder. Zo kun je in het klein de wereld een stukje verbeteren.”

ZIELHORST - De Amersfoortse scholiere Dieteke Tamminga kon het eerst bijna niet geloven. De 16-jarige VWO-leerlinge mag de laatste twee jaar van haar opleiding voltooien in Wales. Zij is een van de dertien leerlingen in Nederland die door de organisatie United World Colleges is geselecteerd om in het buitenland naar school te gaan. ‘Het is als een droom die uitkomt’.

door Aliëtte Jonkers

De wereld verbeteren mag in een riante, landelijke omgeving in Wales. In de Glamorgan Vallei staat het kloppende hart van Atlantic College: het twaalfde-eeuwse kasteel St Donat’s Castle. De campus van 60 hectare groot bestaat uit statige terrastuinen die van het kasteel naar de kustlijn aflopen. Om St Donat’s Castle heen bevinden zich allerlei gebouwen waar de scholieren veel lessen volgen op het gebied van bijvoorbeeld wiskunde of vreemde talen. Maar ook kent het Atlantic bijzondere vakken als ‘vrede- en conflictstudies’, ‘politiek’ en ‘theaterwetenschap’. ,,In Cambridge of Oxford gaat het puur om cijfers en prestaties, maar op Atlantic College is het anders. Je krijgt een heel brede opleiding. Ook buitenschoolse activiteiten zijn bij het UWC van groot belang. Zo moet je verplicht twee keer in de week vrijwilligerswerk doen. Bij elk College is dat afgestemd op het land. In India is het vrijwilligerswerk gericht op gezondheidszorg en ontwikkelingswerk. In Wales zitten we vlak aan zee en kun je gaan werken als kustwacht en strandwacht.”

Het begon allemaal ruim een jaar geleden. Een scholiere uit Singapore kwam op het Corderius College een presentatie geven over het UWC. ,,Ik riep meteen tegen iedereen: dat is gaaf, dat wil ik! Mijn ouders zeiden toen: ‘Rustig aan, niet zo snel, dat zien we nog wel.’ Maar een jaar later wilde ik het nog steeds.’’

Dieteke kwam glansrijk door drie selectierondes en afgelopen donderdag was het zover: ze mocht naar de officiële beursuitreiking in het Concertgebouw in Amsterdam, waar ook beschermheer van het UWC, prins Willem-Alexander aanwezig was. Dieteke: ,,Hoe ik mezelf over 10 jaar zie? Geen idee. Eerst ga ik deze nieuwe ervaring opdoen, want dat is een unieke kans. Ik voel me uitverkoren.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie